U četvrtak su mnogi koji su pročitali odluku Drugostupanjskog povjerenstva u predmetu Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, ostali frapirani čitajući da je isti oslobođen svake odgovornosti.

Piše: Estera Horvat, Fenix magazin

Dakle, drugostupanjsko povjerenstvo je išlo i stupanj niže u utvrđivanju odgovornosti Ranka Debevca od prvostupanjskog, koje je bilo izreklo samo javnu opomenu. Mnogi su nagađali da će drugostupanjsko povjerenstvo potvrditi prvostupanjsku odluku, koja je sama po sebi nepravedna, jer Ranko Debevec nije počinio samo stegovni prekršaj, nego i kazneno djelo.

No ovih dana sam čula i priču građana da će Ranko Debevec biti oslobođen, jer je radio zajednički lobi jedne zajednice s nekim Amerikancima, a s druge strane da su djelovali pojedinci iz SDA.

Pomislila sam, ipak, da članovi drugostupanjskog povjerenstva to ne smiju uraditi, jer pred sobom imaju dokaze i činjenice da je Debevec učinio i kazneno djelo i stegovni prekršaj. Skrivali su svoju odluku od javnosti do samog kraja! Zato treba podnijeti kaznenu prijavu protiv članova drugostupanjskog povjerenstva, jer su zlorabili svoj službeni položaj i zanemarili dokaze i činjenice koje su imali, a sve s ciljem kako bi pomogli Ranku Debevcu ostanak na funkciji predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Upisao neistinite podatke

Da se prisjetimo, Ranko Debevec je tri puta popunio prijavni obrazac za pravosudne funkcije i slagao da ima samo državljanstvo Bosne i Hercegovine. U prijavnom obrascu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) jasno piše kako će kandidat snositi materijalnu, stegovnu i kaznenu odgovornost i da će se kandidat razriješiti funkcije ukoliko se utvrdi da je upisao neistinite podatke. Dakle učinio i stegovni prekršaj i kazneno djelo! Nekoliko sudaca i tužitelja u Federaciji i Republici Srpskoj je već razriješeno zbog toga od tog istog VSTV-a (Delalić, Labotić idr.), ali oni nisu imali potporu od Osmana Mehmedagića niti od pojedinaca iz jedne zajednice i pojedinih iz američkog veleposlanstva.

Ispostavilo se da Debavac ne samo da ima državljanstvo druge države, s kojom Bosna i Hercegovina nema zaključen ugovor o dvojnom državljanstvu, nego da ima dvojni identitet, imovinu i novac u toj drugoj državi tj. Šanjolskoj te da je u vrijeme dok obnaša pravosudnu funkciju kupovao stan u Hrvatskoj i to s osobnim dokumentima Španjolske. I to je jasno da ga je zaključila sasvim druga osoba tj. Ranko Debevec Kaveson, a ne predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Svima je jasno da se identitet mijenja i promjenom samo jednog slova. Tako je presmiješno i pomisliti kako Ranko Debevec nije promijenio identitet, jer mu je dodato prezime Kaveson.

Nezakonito uzimanje dvojnog državljanstva

Prema Zakonu o državljanstvu Španjolske, oni pojedinci koji imaju 18 ili više godina, čije prebivalište nije Španjolsko i koji dobrovoljno stječu drugo državljanstvo, gube Španjolsko državljanstvo. Znači Ranko Debevec prevarnim radnjama, kao držvljanin Bosne i Hercegovine vara i državu Španjolsku, jer nije prikazao da je ponovo državljanin Bosne i Hercegovine i da je po sili zakona odmah morao izgubiti državljanstvo Španjolske. Jer prema tom Zakonu o državljanstvu Španjolske strani državljanin koji stekne državljanstvo Španjolske mora se odreći svog prethodnog državljanstva. Kako je Ranko Debevec ponovo dobio državljanstvo BiH i zadržao državljanstvo Španjolske trebali bi provjeriti istražni organi?! Po ovome je očito da je Ranko Debevec predsjednik Suda Bosne i Hercegovine napravio višestruku prijevaru te da nije prezo niti učiniti kazneno djelo i prekršaj da bi ostvario svoj cillj.

Stegovni prekršaj

Kada je u pitanju stegovni prekršaj neprimjerenog sastajanja s Osmanom Mehmedagićem u vrijeme kada je Osman Mehmedagić bio osumnjičeni i optuženi u sudu u kojem je Ranko Debevec predsjednik suda i sudac na Apelacijskom odjeljenju koji formira vijeće sudaca koji će odlučivati o postupku Osmana Mehmedagića, držim kako je i onima koji su neupući uopće u pravo jasno da to nije mogao učiniti te da je morao biti i za ovaj stegovni prekršaj smijenjen.

Stječe se dojam kako članovi Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća dobro trguju s ova dva postupka u vezi Ranka Debevca i Gordane Tadić, te da će po mišljenjima mnogih dobro zaraditi. Dok se na jednoj strani trguje da članovi povjerenstva smijene Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu Bosne i Hercegovine i ne pita se za cijenu i druge pogodnosti, na drugoj strani se tgovalo da se Ranko Debevec oslobodi i tako se Osman Mehmedagić zvani Osmica revanšira Ranku Debevcu jer je uz pomoć svojih sudaca odbacio sve prijave protiv njega. Iz svega navedenog nameće se pouka da u VSTVu i Sudu Bosne i Hercegovine ne tražite više pravdu ako niste dobri s Osmanom Mehmedagiće i pojedincima iz SDA.

/HMS/

error: Content is protected !!