Sindikalna potrošačka košarica za rujan 2021. godine iznosila je 2.152,51 KM prema izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Jeftinija je za 372,30 KM nego u prethodnom mjesecu, priopćeno je iz tog sindikata.

Ovo pojeftinjenje je isključivo vezano za činjenicu da je u kolovozu u troškove bila uračunata i nabavka knjiga i školskog pribora za dvoje djece.

Prosječna plaća u Federaciji BiH za srpanj 2021. bila je 995 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 4 KM je niža nego u kolovozu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,22 posto.

Kod izračuna sindikalne potrošačke košarice, u obzir su uzeti prosječna plaća u FBiH te minimalni troškovi života četvoročlane obitelji (roditelji i dvoje djece) pod pretpostavkom da je jedno dijete srednjoškolac, a drugo osnovac.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,8 posto%, stanovanje i komunalne usluge 14,5 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,9 posto, obrazovanje i kultura 7,9 posto, odjeća i obuća 13,9 posto, prijevoz 6,4 posto i održavanje domaćinstva 5,6 posto.

U kategoriji prehrane, ukalkulirane su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.

Za higijenu i održavanje zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge, za šest.

Izvorogled.ba

error: Content is protected !!