Prekidi opskrbe nisu samo britanski problem – globalni lanci koji su do prije 18 mjeseci neometano funkcionirali, pojavom koronavirusa jednostavno su se poremetili i otežali. Svijetu sada prijeti globalna nestašica čipova za računala, automobile, mobitele, i druge elektroničke uređaje. Pandemija, rast cijena sirovina, stalni rast potražnje i sve manja proizvodnja, problem su koji se neće brzo riješiti.

Pandemija zaslužna za probleme

Analitičar Mario Gatara kaže da je za probleme u globalnom lancu nabave najzaslužnija pandemija, ali i drugi faktori.

– Od velike financijske krize 2008. i 2009. kada je brodarska industrija zapravo potopljena, nije se ulagalo u flotu. I sada kada, u ovom trenutku, nasušno treba novih brodova i kontejnera naprosto nije moguće napraviti brodove u tako kratko vrijeme. Flote nedostaje, nagomilalo se narudžbi za kupnju, i ta količina robe naprosto ne može proći kroz tako usko grlo, objašnjava Gatara.

SAD i Europska unija tek su sada odlučili vratiti industriju koja je prije tridesetak godina zapravo bila prebačena u Aziju.

Multinacionalne kompanije kalkuliraju

– Svi ti kapitalni projekti se ne rješavaju u mjesec-dva. Pretpostavljam da velike, multinacionalne kompanije još uvijek kalkuliraju u kojoj će mjeri prebacivati proizvodnju negdje bliže, jer to puno košta i puno traje – stvari se mogu promijeniti za to vrijeme, kaže Gatara.

Smatra kako je prerano za donošenje teza o kraju globalizacije kakvu poznajemo. 

– Stvari će se vjerojatno promijeniti u onom dijelu lanca nabave koji je funkcionirao po principu „just in time“ – da nema nikakve rezerve u slučaju ovakvih poremećaja opskrbe. Vjerojatno će se sad kupci, a onda i proizvođači prilagoditi malo tome, kaže. 

Za trend „near-shoringa“ koji se pojavio smatra da je to više ideja, jer nije siguran koliko se on zaista događa trenutačno. 

– To sve iziskuje puno vremena i investicija – treba ostaviti neke investicije u Aziji i napraviti ih na nekom domaćem terenu. To sve traje i sve je skupo, mislim da se sad više samo govori o tome, dodaje.

Na zapad se vratila inflacija – Gatara kaže da se do prije mjesec-dva ona činila samo kao prolazan fenomen, ali se situacija zakomplicirala zbog problema s opskrbom.

– Narušio se odnos ponude i potražnje, i velika potražnja gura cijene uzlaznom putanjom. Ono što se činilo da će biti nekakav kratkotrajan efekt zbog nižih cijena prije godinu dana, sad više nije tako izvjesno – može se dogoditi da značajnija inflacija ostane neko vrijeme prisutna, zaključuje Gatara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!