Iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH poručeno je da će Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH.

Ova izjava stiže nakon što se posljednjih dana sve glasnije govori o američkim sankcijama protiv državljana BiH za koje postoje dokazi da su korumpirani, odnosno da su ostvarili osobnu korist te protiv političara koji na takav način podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je predano u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, skupa s onima koji dijele našu predanost, uključujući razmjenu informacija i jačanje i izgradnju kapaciteta. Potpuno se slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim ostalim partnerima o temi da se radi više na promociji transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti te da se pruži podrška onima koji rade na iskorjenjivanju korupcije”, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Na kraju je naglašeno da će i partneri koristiti sankcije kada i gdje ocijene da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, a bit će usmjerene prema onima koji su odgovorni za ozbiljnu korupciju.

Britanski veleposlanik Matthew Field je uz ovo napisao da Velika Britanija blisko surađuje s partnerima istomišljenicima u borbi protiv korupcije i da još mnogo toga treba učiniti u Bosni i Hercegovini.
Podsjetimo, predsjednik SAD-a Joe Biden jučer je nominovao Jamesa O’Briena za koordinatora za politiku sankcija američkog State Departmenta. O’Briena mora potvrditi Senat da bi stupio na dužnost, odnosno da bi provodio režim sankcija, takozvanu “crnu listu”. Ono što je interesantno jeste da je O’Brien poznavalac stanja na Balkanu, jer je već radio u našoj regiji.

Sve je jasnije da Sjedinjene Američke Države spremaju sankcije političarima u Bosni i Hercegovini, a tome u prilog govori i posljednje priopćenje Američkog Veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, u kojem poručuju da “radi bolje budućnosti u BiH korumpirani pojedinci trebaju snositi odgovornost”.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!