Srbija danas, zahvaljujući cijepljenju, nema najtežu epidemiološku situaciju u regiji, ali mjere ne mogu biti iste kad imate cjepivo i kad ga nemate, jer bi to onda značilo da ne vjerujete u cijepljenje, ocijenila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Ona je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekla da je u bolnicama diljem zemlje sada manje ljudi iako Srbija ima do osam tisuća zaraženih dnevno, nego kada ih je bilo 5.000 do 6.000.

“Pandemija će prestati na dva načina – ili kada se svi zarazimo ili kada se svi cijepimo”, poručila je srbijanska premijerka, naglasivši da se mora razgovarati o osobnoj odgovornosti i građanskoj solidarnosti te o potrebi za što masovnijim cijepljenjem.

Ona je ocijenila da bi eventualno strože mjere privremeno dovele do pada broja zaraženih, ali bi popuštanjem mjera ponovno uslijedilo povećanje broja zaraženih i dodatni pritisak na bolnice.

Srbija je u posljednja 24 sata prijavila 49 preminulih od covida-19 te 6.401 novi slučaj zaraze među 21.119 testiranih uzoraka.

Prosjek novozaraženih u odnosu na broj testiranih je posljednjih nekoliko dana približno 1:3.

Na bolničkom liječenju u petak su 6.584 pacijenta, a na respiratorima ih je 279.

Od početka epidemije 6. ožujka prošle godine testirano je 5.819.214 uzorka, potvrđeno 994.708 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljen 8.631 smrtni ishod povezan s covidom-19.

Postotak smrtnosti u blagom je padu, a s današnjim brojkama je 0,87 posto.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!