Nedavno smo prenijeli informacije o tome da Ratko Bajakić, član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga i Slaven Vukasović, također član ekstremno lijeve stranke Možemo i suprug dogradonačelnice grada Zagreba Danijele Dolenec imaju udjele u tvrtki Top Digital Agency sa sjedištem u Dubaiu. U tom tekstu naveli smo i kako je Bajakić 2017. kupio tvrtku Razbor Sandre Benčić saborske zastupnice Možemo, šest godina nakon što je iz nje izašla.

Podsjetimo, Sandra Benčić, saborska je zastupnica ekstremno lijeve stranke Možemo, a manje je poznata činjenica da je i njezin suprug također bio kandidat za ulazak u Sabor na listi Možemo. Naime, suprug Sandre Benčić (koja je druga na listi u 1. izbornoj jedinici), Miroslav Petrović, bio je peti na listi za dijasporu u 11. izbornoj jedinici liste Zeleno-lijeve koalicije koju predvode Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – Orah – Zagreb je NAŠ! – Za grad.

To je samo jedan od niza bračnih parova s ljevice koji su izašli na izbore.

Interesna veza Možemo i gradskog novca

Podsjetimo, kako je pisao Jutarnji, Vukasović (Možemo), suprug dogradonačelnice Dolenec, svojevremeno je radio u konzultantskoj tvrtki koju je 7 godina kasnije preuzeo Bajakić i ta je tvrtka nudila svoje usluge Holdingu. Bajakić, koji slovi kao čovjek od povjerenja gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a za Možemo je donirao 15.000 kuna u predizbornoj kampanji, vlasnik je obveznica tvrtke Lanište. Zagrebački holding tvrtki Lanište godišnje uplaćuje 65 milijuna kuna za zakup i održavanje dvorane Arena. Bajakić kaže da je kupio 0.48 posto obveznica 2015. godine.

Dolenec je za Jutarnji list kazala kako se njen suprug i Bajakić osobno ne poznaju niti su bili u poslovnom odnosu, a ulaganje u istu tvrtku, Top Digital Agency usporedila je s kupovinom dionica na burzi.

Međutim, prema pisanju Jutarnje postoje i starije veze, pa je Vukasović bio financijski savjetnik tvrtke Apsolon, odnosno Sense Consulting (2009.2010.) kako se prije zvala. U 2017., u vlasničku strukturu te tvrtke ušle su ICF i Sense SPV1 iz Estonije u vlasništvu Ratka Bajakića.

Neplaćanje faktura tvrtki Lanište, čije obveznice posjeduje član Nadzornog odbora Holdinga Ratko Bajakić, bio je jedan od prigovora gradonačelnika Tomaševića Nikoli Vukoviću na posljednjem sastanku prije njegove smjene. Vuković je ustrajao u uvjerenju da bi plaćanje bilo izravno na štetu Holdinga. U međuvremenu je Ante Samodol, drugi smijenjeni član Uprave na svom blogu objavio cijelu kronologiju od pregovora za posao u Holdingu do razriješenja i nazvao ga “Cirkus u našem gradu”, iznio niz pikanterija, od toga kako je prvo pitanje Ivana Novakovića kad su ga imenovali članom uprave bilo gdje su im auti i business kartice te kako mu je ponuđena Opel Insignia uvreda. Kad je Vuković upozorio Bajakića da zahtjev da se u Trgovački sud upiše nova osoba kao v.d. nije zakonit, Bajakić je, kako tvrdi Samodol, rekao Vukoviću: “Ovdje sam ja vuk, a ti si ovca”.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!