U lapidariju samostana na Humcu večeras je predstavljena knjiga „Franjevci u djelima Ive Andrića“, deveta knjiga fra Ike Skoke, poznatog hercegovačkog franjevca i sveučilišnog profesora komunikacijskih znanosti u Mostaru.

Kako je u uvodu objasnio moderator prof. dr. Nino Ćorić riječ je o djelu o franjevcima, posvećenom odgojiteljima, profesorima i kolegama od strane autora koji je i sam franjevac, odgojitelj, profesor i kolega.

Današnji dan nije slučajno odabran za predstavljanje. Naime, 9. listopada 1892. rođen je Ivo Andrić, a na njegov rođendan na Humcu se govorilo o raznim aspektima njegovog života, ali najviše o Andrićevoj povezanosti s franjevcima.

Pročitati sva Andrićeva djela, iz njih izvući sve što je on napisao o franjevcima i napraviti jednu znanstvenu analizu povezanosti Andrića i bosanskih franjevaca, opsežan je, zahtjevan i hvalevrijedan posao“, rekao je u svom osvrtu na knjigu jedan od predstavljača fra Stanko Mabić.

Fra Stanko je dodao kako je on čitajući fra Ikinu knjigu uočio kako je Andrić u stvarnom životu, ali i u životu svojih književnih djela prijateljevao s franjevcima.

Kako je večeras istaknuto, Andrić je više od 50 godina prijateljevao s franjevcima Bosne Srebrene. Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima. Fra Iko je analizirajući Andrića pronašao 44 franjevca koje ovaj nobelovac spominje imenom i prezimenom u svojim djelima.

„Ta njegova ljubav njegova prema franjevcima, to me je dodirnulo i potaknulo da sudjelujem u večerašnjem događaju” rekao je fra Stanko koji je večeras govorio i o tome kako je došlo do nastanka ove knjige.

U svom uvodniku fra Iko navodi kako nije baš razumio što bi Andrićeva novela „Most na Žepi“ bila najbolja novela na svijetu po mišljenju Meše Selimovića, ali je zapazio dok je čitao da u toj noveli Ivo piše pozitivno o franjevcima u Istambulu. To ga je potaknulo da studioznije analizira i druge Andrićeve pripovijetke, kao i romane, i u njima potraži opise bosanskih franjevaca i njihovo djelovanje u Bosni za vrijeme turske vladavine. Bio je oduševljen i to je oduševljenje podijelio sa mnom kada je otkrio kako Andrić skoro u svakom djelu spominje franjevce i njihovo djelovanje u Bosni“, otkrio je fra Stanko.

Prof. dr. Perina Meić koja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru drži nastavu iz teorije i novije hrvatske književnosti te je dobar dio svoje akademske karijere posvetila Andriću je čestitala fra Iki jer je iskreno na papir prenio sve one svoje dojmove koji su vezani za Andrića, a to su dobra energija, duh otvorenosti i tolerancije.  

Ja se bavim Andrićem i govorim o Andrićevoj poetici i stalno studentima „tupim“ da, kako bi razumjeli Andrićevu poetiku, moraju nešto znati o franjevačkoj književnoj tradiciji jer franjevačka književna tradicija, i franjevačka kulturna tradicija, je srce Andrićevog književnog opusa, a ako ne znamo to srce, ne možemo ništa ni znati o Ivi Andriću“, istaknula je prof. dr. Meić.

Prof. dr. sc. Iko Skoko je govoreći o Andriću istaknuo kako je teško ući u Andrićevu dušu.

To može samo onaj tko pročita sva njegova djela. Andrić je bio siroče, glad ga je otjerala u Beograd. Najljepša njegova rečenica meni je ona u „Mari Milosrdnici“; „“Nećeš biti gladna kruha, ali ćeš uvijek biti gladna lijepe riječi i pogleda“. Kad bi mogli sažeti njegovu poruku, „nije samo dovoljan kruh, nego čovjeku treba lijepa riječ u životu“, poručio je fra Iko.

Na kraju večeri i autora je dočekalo jedno iznenađenje, direktor Hrvatske pošte Mostar Mate Rupčić je fra Iki Skoki uručio veliku poštansku marku s likom Ive Andrića.

Na večerašnjoj promociji okupio se velik broj građana, a prihod od svih prodanih knjiga je bio namijenjen za financiranje pučke kuhinje Dompesa koja redovito priprema obroke za više siromašnih obitelji u Mostaru.

U audiozapisu poslušajte što su nakon promocije rekli fra Stanko Mabić i fra Iko Skoko

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!