Samostalni zrakoplovni vod Osijek obilježava 30. obljetnicu. Tijekom opsade Vukovara 1991. vod je gradu dostavljao opremu i medicinsku pomoć, a poslije je sudjelovao i u borbama – napadao je neprijateljske položaje improviziranim, takozvanim bojler-bombama. Na obilježavanju sudjeluje i predsjednik Zoran Milanović.

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Marina Gantar, Milanović je rekao da je 1991. Hrvatsku branilo malo dobrih ljudi. Svima njima, posebno zrakoplovcima, stoga treba iskazati strahopoštovanje.

-Oni koji su obranili Hrvatsku, obranili od nasrtaja, od divljačkog, ubilačkog napada, to su ti malobrojni ljudi. A ovi koji su letjeli u ovakvom avionu i na takvim letjelicama, e to je posebna sorta ljudi, prema kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem, rekao je Milanović.

Zrakoplovci su letjeli na iznimno malim visinama, bili su izrazito lake mete. Unatoč svemu, dostavljali su pomoć opkoljenom Vukovaru, ulazili su više od 30 puta u neprijateljski teritorij i prevezli više od 150 ranjenika.

Kako su bili laka meta, tako su i pogođeni. Iznad Otoka kod Vinkovaca 2. prosinca pogođen je zrakoplov i stradala su sva četvorica zrakoplovaca. Njima u čast danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!