U mjesecu rujnu Street Arts Festival Mostar obilježio je deset godina postojanja te iznjedrio još jednu izuzetno kvalitetnu produkciju ugostivši značajne autore globalne Street Art scene.

Plodovi rada ovogodišnjeg festivala vidljivi su širom grada na Neretvi. Oslikani murali upotpunili su već postojeću uličnu galeriju, obogatili neka nova naselja, kao i cjelokupni vizualni i kulturni identitet grada.

Mostarski murali uvršteni su među najboljih dvadeset i pet na svijetu u okviru globalne platforme Street Art Cities koja je Mostar prepoznala kao jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti.

Tri rada uvrštena su u finale glasanja za najbolje murale proteklog mjeseca i za koje se može glasati na linku do 10. 10. 2021. godine: VIDEO

Jedan od njih je „Hadžibeg“ autora Erika Burkea iz SAD-a, koji je upečatljivim svojstvenim stilom i snažnim koloritom učinio da procvjeta ulica murala, Šantićeva ulica.

Drugi mural koji je Street Art Cities odabrao također se nalazi u spomenutoj ulici. Riječ je o portretu kojeg su oslikale Medianeras murales iz Argentine koji svojom 3D dimenzijom osvaja prostor ulice i budi intrigu promatranja iz različitih uglova.

Treći rad koji je u finalu je „Love will tear us apart“ umjetnika Bifida iz Italije, koji je kod građana izazvao posebne emocije. Poprilično oronula i dotrajala fasada zgrade kao i sivi ambijent naselja, poetično i skladno komuniciraju s konceptom. Nalazi se u Ulici kralja Zvonimira koja se pretvara u uličnu galeriju.

„Ponosni smo na rezultate 10. festivala i cijeli naš tim koji je entuzijastično cijelu godinu ustrajano radio za vizije i ideje koje unapređuju urbanu kulturu Mostara kao i cijele BiH. Neizmjerno smo zahvalni svima, građanima i Gradu Mostaru, koji su pomogli da se produkcija realizira na zadovoljavajućem nivou, a posebno umjetnicima koji nesebično poklanjaju našem gradu vrhunska umjetnička djela u javnom prostoru“, istaknuli su organizatori Street Arts Festival Mostar.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!