Dva oporbena saveza iznenađujuće su osigurala većinu na parlamentarnim izborima u Češkoj. Nakon što je prebrojano gotovo 99 posto glasova, savezi su zajedno osvojili 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu. Prema privremenim rezultatima, konzervativni izborni savez Spolu dobio je 27,6 posto glasova, dok je savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika osvojio 15,5 posto glasova.

– Promjena je ovdje, mi smo promjena, rekao je vodeći kandidat Spolua Petr Fiala.

Populistička stranka ANO premijera Andreja Babiša dobila je 27,3 posto glasova, prema posljednjim podacima.

Dvodnevni parlamentarni izbori u Češkoj završili su u subotu popodne, samo nekoliko dana nakon što je multimilijarder Babiš uhvaćen u jednom od mnogih financijskih skandala otkrivenih nakon što su procurili Pandora Papers.

Prema istraživanju koje je provela međunarodna mreža novinara, Babiš je navodno 2009. kupio nekretnine u Francuskoj za 15 milijuna eura preko sumnjivih tvrtki. 67-godišnjak je odbacio optužbe za pranje novca .

Manje oporbene stranke ujedinile su se u dva izborna saveza, jedan konzervativni i jedan liberalni, u nadi da će dobiti dvoznamenkasti rezultat. Obje su skupine govorile da su to “najvažniji izbori u povijesti zemlje”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!