Slovenski biciklist, 23-godišnji Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobjednik je 115. izdanja biciklističke utrke “Il Lombardia” vožene od Coma do Bergama u dužini od 239 kilometara.

Dvostruki pobjendik “Tour de Francea” (2020, 2021), Pogačar je do pobjede u Lombardiji, koja slovi za jednu od pet najvećih jednodnevnih utrka na svijetu, stigao nadvisivši u završnom sprintu Talijana Fausta Masnadu (Deceuninck-QuickStep), dok je treće mjesto zauzeo Britanac Adam Yates (INEOS Grenadiers) koji je predvodio skupinu od sedam vozača s 51 sekundom zaostatka.

Sjajni mladi Slovenac napao je konkurente na usponu na Gandu 36 kilometara prije cilja, prilikom spusta jedini koji ga je uspio uhvatiti je Masnada, no Talijan nije imao izgleda u sprintu.

Pogačar je tako postao najmlađi pobjednik Lombardije u posljednjih 50 godina, prvi debitant na ovoj utrci koji je slavio u 21. stoljeću, a pridružio se i najvećim imenima u povijesti biciklizma koja su uspijevala pobjeđivati i na “Tour de Franceu” i u Lombardiji u istoj godini. Prije njega to je uspjelo tek Talijanu Faustu Coppiju, Belgijancu Eddyju Mercxu i Francuzu Bernardu Hinaultu.

Kako je krajem travnja Pogačar pobijedio na još jednoj iz skupine pet najvećih jednodnevnih utrka na svijetu, “Liege-Bastogne-Liege”, postao je tek treći vozač u povijesti s pobjedama na “Touru” i na dva “spomenika” u istoj godini, nakon Coppija 1949. i Merckxa 1969., 1971., 1972.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!