Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije još se jednim svojim potezom, u iznimno kratkom vremenu, razotkrio kao prilično prijetvoran mirotvorac.

Nakon što se, poput niškog specijalca, helikopterskim desantom spustio ustoličiti mitropolita na Cetinje usprkos masovnim prosvjedima Crnogoraca, tamo veličao ideologa četništva i intimusa brojnih ratnih zločinaca Amfilohija Radovića, te potom nazvao Republiku Srpsku „djelom pravde“, jesenski je opus ovaj duhovnik okrunio dodjelom ordena Svetog Save jednom od najtvrdokornijih Miloševićevih medijskih sekundanata i ratnih huškača, zloglasnom Miloradu Vučeliću.

image

Kako je priopćeno na službenim stranicama SPC-a, svečanoj dodjeli ordena Svetog Save nazočili su episkop bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, obitelj, prijatelji i suradnici. Vučelić je odlikovan za ‘višegodišnju uspješnu suradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju kršćanskih vrijednosti i vrlina’.

Vučelić je najslavniji po ‘kršćanskim vrlinama’ koje je emanirao kao ravnatelj RTV Novi Sad 1991-1993., te režimske Miloševićeve Radiotelevizije Srbije od 1993. do 1995., tijekom najkrvavijih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osim što je djelovao kao najsiroviji propagandist mržnje, ubijanja i laži u korist režima, beogradsku je televiziju tad lišio svakog, pa i najmanjeg unutarnjeg kritičkog glasa, otpustivši preko tisuću novinara i suradnika koji se nisu uklapali u poželjnu arhitekturu tadašnje političke mašinerije. Do rata i televizijske karijere Vučelić je u drugoj polovici osamdesetih uređivao NIN, upropastivši nekad tiražni magazin snažnim tonovima huškanja, nesnošljivosti i velikosrpskog nacionalizma.

image

Zbog odanog služenja, Slobodan Milošević je Vučelića 1997. nagradio i partijskom knjižicom svoje stranke, te mu dodijelio unosnu fotelju direktora srbijanskog Telekoma. I u ratu se Vučelić, uz raspirivanje uvjeta za krvoprolića, bavio unosnim privatnim poslovima, pa je s Mihaljem Kertesom i Jovicom Stanišićem, dok su budale ginule, švercao benzin i cigarete.

Sudjelovao je u svim režimskim proslavama s Miloševićevim prononsiranim ubojicama i kasnijim ratnim zločincima, pa je tako obilježavao i fešte zloglasne Jedinice za posebne operacije, čiji će pripadnici ubiti Zorana Đinđića. Iz politike se povukao nakon što je izgubio unutarstranačke izbore u SPS-u od Ivice Dačića, zvanog Mali Sloba. Danas je Milorad Vučelić glavni urednik provučićevskog dnevnika Večernje novosti, vlasnik je usput i privatnog časopisa Pečat, te, baš poput Franje Tuđmana nekad, predsjednik Sportskog društva Partizan.

Na čije će junačke grudi leći sljedeće Porfrijevo mirotvorno odlikovanje još se ne zna, no izbor je prilično predvidiv i nimalo raskošan: sve od Vojislava Šešelja pa do kapetana Dragana.

PIŠE DAVOR KRILE/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!