Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je kako je “smiješno i skandalozno da neko tvrdi kako politička izjava i zalaganje za vraćanje u okvire Ustava BiH predstavljaju antiustavno djelovanje i nešto što Ustavni sud BiH treba na bilo koji način da osudi”, kao reakciju na izjavu ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare koji je pozvao Ustavni sud da Dodika proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti u Predsjedništvu BiH. 

“To su političke igre političkog Sarajeva, političkih Bošnjaka i nešto što nema apsolutno nikakve veze sa realnošću”, rekao je Kovačević za RTRS komentirajući izjavu ministra MUP-a Federacije BiH Aljoše Čampare, koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da “pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH”.

Kovačević ističe kako se vraćanje u okvire Ustava, kakav je jedini na snazi u BiH i potpisan i prihvaćen između ostalog i od Republike Srpske kao strane u Daytonu, ne može smatrati antiustavnim djelovanjem.

On poručuje da Ustavni sud BiH, sa troje stranih sudaca “koji stalno zajednički djeluju sa bošnjačkim sucima, radi protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda i protiv interesa i ustavnih prava i pozicije Republike Srpske”.

Kovačević kaže da to potvrđuje i Čamparina izjava, te da je “ovakav Ustavni sud BiH isključivo političko sredstvo bošnjačke politike”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!