Nakon 18-mjesečne prisilne pauze izazvane pandemijom, Vrhovni sud SAD-a vratio se u sudnicu i započeo novo redovno zasjedanje. Glavne teme su pitanje ograničenja pobačaja, prava na nošenje oružja, pitanje odnosa religijskih škola i državnog financiranja, problem smrtne kazne. 

Suci su se vratili u Vrhovni sud, no sve je i dalje u znaku pandemije.

Zgrada suda zatvorena je za javnost. Iako je svih devetoro sudaca cijepljeno, sudac Brett Kavanaugh pozitivan je na virus i u rasprave se uključuje video vezom. Akreditirani novinari moraju biti testirani i nositi maske N-95.

Zasjedanje je počelo relativno bezazlenom raspravom o starom sporu država Mississippi i Tennessee o korištenju podzemnih voda koje dijele.

No, u sljedećih devet mjeseci Vrhovni će sud donijeti odluke koje bi mogle promijeniti način na koji Amerika živi.

Sud će u prosincu saslušati argumente države Mississippi koja traži zabranu pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Slučaj je to koji bi mogao oboriti presudu „Roe protiv Wadea” koja od 1973. ženama u SAD-u jamči pravo na pobačaj.

O važnosti ove teme za javnost svjedoče prosvjedi održani u stotinama američkih gradova uoči zasjedanja Vrhovnog suda.

– Protiv te se presude bore gotovo 50 godina. Iskreno, kad se to dogodilo mislila sam: Vrhovni sud će ih opet morati odbiti. Kad se to nije dogodilo… Moramo se boriti. Sada vidite zašto su izbori važni. Moramo se vratiti na ulice, kazala je prosvjednica iz Teksasa.

Pobačaj je tema koja duboko polarizira američku javnost. Prema Gallupu, za 47 posto Amerikanaca pobačaj je moralno prihvatljiv, za njih 46 posto moralno je pogrešan. 49 posto građana podupire pravo na izbor, 47 posto podupire pravo na život. 48 posto Amerikanaca želi pravna ograničenja za pobačaj; 32 posto potpunu legalizaciju, a 19 posto potoznu zabranu pobačaja.

Važno pitanje pred Vrhovnim sudom je i pravo na nošenje oružja. U studenom će sud saslušati argumente države New York koja zabranjuje nošenje oružja u javnosti. New York je u manjini, 40 saveznih država daje to pravo svojim građanima.

Odluke važne za budućnost Amerike donosi sud u kojem su konzervativni suci većina, troje je imenovao bivši predsjednik Trump. No, suci poručuju kako oni nisu političari, već pravnici i kako se njihove odluke ne smiju vezivati uz predsjednike koje su ih imenovali. Sve se događa u trenutku kada povjerenje u rad najvišeg suda u zemlji ima samo 40 posto. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!