Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji se u utorak trebao suočiti s izglasavanjem nepovjerenja podnio je ostavku nakon pritiska koji je izazvan zbog korupcijskog skandala. Na mjesto austrijskog kancelara predložio je dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

Kurz je sredinom tjedna odbacio optužbe tužiteljstva za gospodarski kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevjere i korupcije i nazvao ih montiranima.

Optužbe se odnose na razdoblje između 2016. i 2018. godine.

– Unatoč krizi radi koje bi mogla pasti vlada, ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna, rekao je ranije danas vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler.

– Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, financiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabave cjepiva protiv koronavirusa ovise o proračunu, rekao je Kogler.

– Imamo odgovornost pa idemo to riješiti, dodao je.

U utorak se na posebnoj sjednici parlamenta trebalo glasati o nepovjerenju kancelaru Kurzu. Kurzov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurz je odbacivao optužbe i odbijao odstupiti.

/HMS/

error: Content is protected !!