Sudbina Poljske u EU je pod znakom pitanja nakon što su sudci Ustavnog suda te zemlje donijeli odluku da određeni zakoni Unije nisu u skladu s poljskim Ustavom, piše britanski “Telegraf”.

Lider vladajuće stranke Zakona i pravde Jaroslav Kačinjski rekao je da bi drugačija odluka Vrhovnog suda značila da Poljska nije suverena država.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju primjena pravde, EU nema pravo miješati se.

Odluka Ustavnog suda izazvala je i negodovanja političara iz Bruxellesa.

Europska komisija priopćila je da neće oklijevati iskoristiti sva svoja ovlašćenja da bi zaštitila primat zakona EU.

Bruxelles optužuje poljskog premijera Mateuša Moravijeckog da je zemlju usmjerio na putanju “Polexita”, čime je pojačana mogućnost da će Poljska krenuti putem Britanije.

– Objavom da sporazumi EU nisu u skladu s poljskim zakonom, ilegalni Ustavni tribunal Poljske je tu zemlju usmjerio ka “Polexitu”. Dosta je bilo. Ovo je napad na EU u cijelini – rekao je zastupnik Europskog parlamenta iz Europske narodne stranke Jeroen Lenaers.

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da Ustavni sud Poljske “nelegitiman” jer je pun izabranika Moravijeckog i Kačinjskog.

Europski povjerenik za pravosuđe Didie Reynders najavio je da će Bruxelles poduzeti postupak kako bi osigurao nadmoć prava EU i Europskog suda pravde.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!