Ravnatelj Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas u Banja Luci da, ukoliko se znatno poveća broj pacijenata kojima je potrebna terapija kisikom, neće biti moguće nastaviti opskrbu ovim lijekom, jer su cijene sadašnjeg dobavljača daleko veće u odnosu na ranijeg.

“Ranije smo kisik plaćali 0,8 KM po kilogramu, a sada 1,25 KM, što je ogromna razlika. Ako smo trošili dva milijuna KM za kisik godišnje, sada ćemo plaćati tri milijuna KM za isti kisik”, rekao je Đajić novinarima u Banja Luci.

Veliki problem, tvrdi Đajić, može predstavljati porast broja pacijenata oboljelih od covida 19.

“Sada ih je oko 300, a u najvećem jeku pandemije ih je bilo 620. Ako poraste broj pacijenata do te razine, biti će nemoguće održati opskrbu kisikom”, istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da UKC, kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i BiH, “40 godina koriste kisik odlične kvaliteta i da nikad nitko nije otrovan kao što to pojedinci žele prikazati”.

Što reći kako ovoga? Neka se vrate na onaj što su donedavno koristili od tvrtki koje nemaju odobrenja za djelatnost kojom se bave. Možda je idući korak uvođenje nadrliječnika jer prave možda nećemo moći platiti. Ili će otići raditi u normalne zemlje koje pacijentima ne daju industrijski kisik. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!