Taman kada se činilo da je priča o špijunskom softveru Pegasus, koja je buknula u srpnju ove godine, splasnula pojavila se još jedna takva priča koja se savršeno podudara s parlamentarnim izborima u zemlji koju vodi premijer protiv migracija i konzervativnog svjetonazora, donosi rmx.news.

Parlamentarni izbori u Češkoj održavaju se 8. i 9. listopada, a ankete javnog mnjenja pokazuju da je prvorangirana stranka premijera Andreja Babiša ANO.

Unatoč obećavajućim znakovima kako novinari diljem svijeta rade ono što bi trebali činiti, a to je da razotkrivaju koruptivno djelovanje političara i svjetskih čelnika, umjesto toga njihova nastojanja nose obilježja informacijsko-hibridnog rata u režiji međunarodnog konzorcija ljevičarskih novinara koje financira jedan poznati američki oligarh milijarder.

U dokumentima se spominje i Hrvatska

Ovaj put skandal je nazvan “Pandorini dokumenti” (“Pandora Papers”) i njime je navodno  otkriven svjetski skandal s izbjegavanjem plaćanja poreza u koje je uključeno stotine političara i poznatih poslovnih ljudi. Riječ je o pothvatu međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara nazvanom “Pandorini dokumenti”. Tvrde da su otkrili financijske tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih vođa te više od 300 javnih dužnosnika, poslovnih ljudi i bogataša. U dokumentima se spominje i Hrvatska, a u najvećem razotkrivanju podataka o poreznim oazama diljem svijeta procurilo je gotovo 12 milijuna dokumenata.

Obilježja skandala u Pandori nisu različita od prethodne priče o Pegasusu, u kojoj je špijunski softver izraelske proizvodnje trebao biti otkriven kroz telefonske razgovore novinara i aktivista nevladinih organizacija, usput rečeno, koji su gotovo svi aktivni s lijeve strane političkog spektra.

U Europi je priča prekinuta optužbama i insinuacijama protiv vlade premijera Viktora Orbána i, iako su mađarske sigurnosne službe to glatko odbile, za razliku od svog njemačkog kolege, koristile bi ovaj softver za nadzor, a nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi dokazali suprotno, budući da je špijunski softver navodno otkriven na telefonu mađarskog oporbenog novinara, svjetski mediji odmah su zalijepili naslovnice fotografijama Viktora Orbana i povezali nadzor s njegovim imenom.

Pitanje se ponovno pokrenulo u ponedjeljak tijekom konferencije za novinare Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), nakon njihovog dvodnevnog posjeta Mađarskoj gdje se krajnje lijeva mađarska oporbena zastupnica Anna Donáth ponovno požalila da od predstavnika mađarske vlade nije dobila odgovore u vezi s aferom Pegasus.

Koga sve navode Pandorini dokumenti?

“Pandorini dokumenti” navode da sadašnji i bivši svjetski čelnici kriju svoje bogatstvo u poreznim oazama u inozemstvu i ulažu u luksuzne nekretnine kako bi izbjegli plaćanje poreza u svojim zemljama. Među optuženima su jordanski kralj Abdullah II., azerbajdžanski čelnik Ilham Aliyev, neki “povjerenici” predsjednika Vladimira Putina, bivši britanski premijer Tony Blair i bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn. Od aktualnih službenika europskih šefova država, spominjalo se ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija kao uključenog u shemu izbjegavanja plaćanja poreza, ali što je još važnije, naveden je i češki premijer Andrej Babiš kao jedan koji je 2009. godine uložio u nekretnine u inozemstvu putem računa u inozemstvu.

Moglo bi se postaviti pitanje zašto je međunarodni konzorcij lijevih novinara, pod pokroviteljstvom Zaklada Otvoreno društvo (OSF), objavio priču tjedan dana prije čeških parlamentarnih izbora u kojima vodi antimigracijski političar konzervativnog svjetonazora?

Upletenost lijevih medija i Soroseve Zaklade

Doista, istragu o praksi izbjegavanja plaćanja poreza koordinirao je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) sa sjedištem u Washingtonu, kojeg velikodušno sponzoriraju Zaklada Otvoreno društvo, a objavljen je u Češkoj na portalu za vijesti investice.cz, koji Zakladu Otvoreno društvo navodi među svojim glavnim donatorima. U Mađarskoj se priča o Pandori pojavila na portalu vijesti Telex koji je bio glavna platforma za izvornu priču o Pegasusu, opet sponzoriranu od Soroseve Zaklade Otvoreno društvo.

Priča o Pandorinim dokumentima uglavnom je postala nevažna što se tiče domaće publike koja se bori protiv Orbána; na popisu su mogli pronaći samo nekoliko gospodarstvenika koji navodno bliski mađarskom premijeru.

Kako bi zadržao privid objektivnosti, medijski konzorcij Istraživačkih novinara ICIJ-a javnosti je razotkrio nekoliko umirovljenih ljevičarskih političara, poput Blaira ili Strauss-Kahna, no obojica su već “oštećena roba” što se tiče sadašnje progresivne globalne elite. Blair kroz svoje sudjelovanje u ratu u Iraku i nedavnu kritiku islama, te bivši socijalistički vođa Strauss-Kahn sa svojim optužbama za korupciju i seksualno zlostavljanje.

Uključivanje njihovih imena u istragu neće naštetiti agendi Zaklade Otvoreno društvo, a površno će dodati vjerodostojnost istrazi.

Utjecaj na izbore u Češkoj Republici

Češki novinski portal Istrace.cz negirao je da je objavljivanje optužbe protiv Andreja Babiša imalo ikakve veze s predstojećim izborima te da se svih 600 uključenih novinara moralo složiti oko datuma objavljivanja. Ipak, očito je kako je glavna meta curenja informacija onaj koji zbog njih može najviše izgubiti, a to je Andrej Babiš.

Jednostavno, malo je vjerojatno da bi samo nekoliko dana prije izbora u Češkoj međunarodni medijski konzorcij okupljen Soroševim novcem i političkom vizijom američkog oligarha bio nesvjestan činjenice da bi takva otkrića mogla izravno utjecati na izborne rezultate u Češkoj.

Nije slučajno ni to što su novine uključene u aferu “Pandora” iznijele svoje priče s Babiševom fotografijom istaknutom na naslovnicama. Danske novine Jyllands Posten čak su pokrenule priču s fotografijom na kojoj Babiš i Orbán stoje jedan pored drugog, a sve kako bi političare konzervativnih svjetonazora povezali s optužbama za korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza, iako Orbán nema nikakve veze s čitavom pričom o “Pandorinim dokumentima”.

Ove taktike hibridnog informacijskog ratovanja koriste se sve češće, obično u manjim razmjerima, ali povremeno, kao u slučajevima Pegaza i Pandore, otkriva se cijeli opseg mreže.

Koordinacija više od 600 novinara i najvećih, najutjecajnijih medijskih mreža vezanih za jedan konzorcij pod pokroviteljstvom Fondacije za otvoreno društvo mogla bi značiti moćno oružje protiv globalne korupcije i kriminala, ali se isto tako lako može pretvoriti i u oružje koje može ozbiljno narušiti demokratski proces u zemljama koje nisu usklađene s političkim ciljevima onih koji te izvore informacija kontroliraju.

Izvor: narod.hr/rmx.news

error: Content is protected !!