Blokovi lave veliki kao trokatnice slijevali su se u nedjelju iz vulkana na španjolskom otoku La Palmi, a tlo i dalje podrhtava, tri tjedna od početka erupcije.

U nedjelju je zabilježeno 21 podrhtavanje tla, najjače magnitude 3,8 stupnjeva prema Richteru, objavio je španjolski Nacionalni geološki institut (ING), što se osjetilo u selima Mazo, Fuencaliente i El Paso.

Blokovi užarene magme veličine trokatnica slijevaju se niz vulkan Cumbre Vieja, objavio je Španjolski institut za geologiju i rudarstvo.

Od ponedjeljka španjolska će mornarica pomoći u čišćenju vulkanskog pepela koji je prekrio velike dijelove otoka, rekla je ministrica obrane Margarita Robles tijekom posjeta u nedjelju.

Rijeke lave temperature do 1240 stupnjeva Celzijevih uništile su posljednje zgrade koje su ostale u selu Todoque, objavio je Institut za vulkanologiju Kanarskog otočja na Twitteru.

U subotu se urušio dio vulkanskog stošca što je oslobodilo velike blokove materijala i nove rijeke lave koje se slijevaju kroz evakuirana područja.

Lava je od početka erupcije 19. rujna uništila 1186 zgrada.

Progutala je 493 ha zemljišta.

Evakuirano je oko 6000 ljudi od ukupno 83.000 stanovnika. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!