Češki predsjednik Miloš Zeman prevezen je u vojnu bolnicu u Pragu, dan nakon što je na parlamentarnim izborima tijesno poražen njegov saveznik, premijer Andrej Babiš.

– Zeman se nalazi na odjelu intenzivne njege, rekao je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral te pojasnio da je Zeman primljen u bonicu zbog komplikacija vezano uz njegovu poznatu dijagnozu, tako da liječnici mogu provesti ciljano liječenje. Također je rekao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ.

Novinska agencija CTK izvijestila je o najnovijim zdravstvenim problemima 77-godišnjaka pozivajući se na glasnogovornika Središnje vojne bolnice u kojoj se Zeman ranije liječio.

– Zeman i Babiš, populistički milijarder koji je postao premijer 2017., susreli su na otprilike 45 minuta u predsjedničkoj rezidenciji Lany Castle blizu Praga ranije u nedjelju – izvijestio je CTK.

Babiš je pretrpio iznenađujući poraz od saveza oporbenih stranki koje su osvojile 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu nakon izbora održanih u petak i subotu. Zeman ima ključnu ulogu u određivanju sljedećih koraka jer je kao predsjednik zadužen za imenovanje osobe koja će formirati iduću vladu. U slučaju nesposobnosti predsjednika, taj zadatak će pripasti predsjedniku Zastupničkog doma.

Postizborna politička previranja su moguća jer je Zeman rekao da neće dati mandat koaliciji stranaka već najvećoj pojedinačnoj stranci. U tom slučaju, to bi bio Babišev ANO. Zeman je već u rujnu proveo osam dana u bolnici.

Predsjednik je od 2013. godine, a bio je češki premijer od 1998. do 2002. Boluje od dijabetesa, prema medijskim napisima, i često koristi invalidska kolica zbog neuropatije. Zeman je prvi češki predsjednik kojega je narod dvaput izravno birao nakon izmjene ustava.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!