Zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru u intervjuu za portal Bild.ba govorio je o djelovanju ove stranke po pitanju bh. Hrvata, odnosima prema nekim strankama u BiH, politici Predsjednika i Vlade RH prema BiH…

Također, bosanskohercegovačke Hrvate je pozvao da ne izlaze na izbore ako se ne dogode promjene Izbornoga zakona.

Odgovarajući na upit koji su razlozi zbog kojih se Most opredijelio javno komunicirati problematiku bosanskohercegovačkih Hrvata Grmoja ističe da Most govori o svim važnim temama koji se tiču hrvatskog naroda, bilo da se radi o gospodarstvu, demografiji, pravosuđu, korupciji, Hrvatima izvan Republike Hrvatske itd.

-Problematika Hrvata u Bosni i Hercegovini je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i itekako je nužno da o njemu govorimo i da činimo sve što je u našoj moći da to pitanje napokon i riješimo, rekao je Grmoja.

“Nino Raspudić je zastupnik unutar našeg Kluba koji dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i svakako da utječe i na naše djelovanje. No, mi smo od početka kao stranka bili jasno određeni u odnosu prema Hrvatima u BiH, a i unutar stranke imamo dosta pojedinaca koji jako dobro poznaju situaciju i odnose u Bosni i Hercegovini”, rekao je Grmoja odgovarajući na pitanje je li Nino Raspudić utjecao na takvu praksu.

Na tvrdnju uokvirenu u upit novinara portala Bild bi li to, zapravo, trebala biti politika svake hrvatske stranke u Saboru te je li pitanje Hrvata u BiH nešto oko čega ne bi trebalo biti različitih viđenja, Grmoja kaže da je načelno uvijek za pluralizam, odnosno sagledavanje i sučeljavanje različitih stavova, koncepcija i viđenja nekog problema.

-Ne moramo svi o nekoj temi isto promišljati, ali uvjerenja sam da po pitanju temeljnih nacionalnih pitanja mora postojati barem neki društveno-politički konsenzus. U tom smislu, smatram da bi sve parlamentarne stranke u Hrvatskoj trebale imati temeljni stav oko toga da je Bosna i Hercegovina država i hrvatskog naroda, te da Hrvati kao konstitutivni narod moraju biti u mogućnosti konzumirati temeljna politička prava u smislu izbora legitimnih političkih predstavnika. To je minimum, rekao je Grmoja.

Na tvrdnju da neki ne misle tako, Grmoja dodaje da želi vjerovati da neki iz neznanja guraju određene koncepcije i prijedloge.

-Tu prije svega mislim na ekipu iz Možemo koja se pokazuje nedoraslom, pa i jako opasnom i destruktivnom kada su u pitanju nacionalni interesi. Većina političkih stranaka u Hrvatskoj ima više-manje racionalan stav po ovom pitanju, ali naravno da postoje pojedinci i grupacije koji ili ne razumiju stvarne odnose u BiH ili rade za određene interese, kazao je saborski zastupnik Mosta.

Komentirajući djelovanje i politiku predsjednika RH Zorana Milanovića kada je u pitanju ova tema, Grmoja drži da predsjednik ima načelan stav koji je korektan i ne izlazi iz ustavnih okvira.

-Više puta je jasno stao uz Hrvate u BiH i njihova temeljna politička prava. Također, i stav Vlade je isto korektan, ali od njih očekujem puno više angažmana i konkretnosti, rekao je Grmoja.

Odgovarajući na pitanje je li HRS, partnerska stranka Mosta u BiH,kadra u doglednoj budućnosti napraviti korak naprijed i preuzeti odgovornost, Grmoja kaže da je Hrvatska republikanska stranka njihov partner jer smatraju da predstavljaju autentičnu hrvatsku opciju u BiH.

-Nisu se politički okaljali, ne podilaze nijednom partikularizmu (unitarizam, separatizam) i nude jasne politike. Vjerujem da će kroz vrijeme okupiti još kvalitetnih ljudi te pokrenuti prave političke promjene među Hrvatima u BiH te pokazati da Hrvati u BiH nisu HDZ BiH već da tu uistinu postoje i druge opcije koje nude kvalitetna rješenja, kaže Grmoja.

Upitan izravno trebaju li, po njegovom mišljenju, bh. Hrvati bojkotirati izbore iduće godine ako se ne promijeni Izborni zakon tako da svaki konstitutivni narod sam može birati svoje predstavnike, Grmoja kaže da se iskreno nada da će doći do promjena Izbornog zakona i da će svi konstitutivni narodi i građani moći birati svoje legitimne predstavnike.

“Ukoliko se ne dogode promjene Izbornog zakona, ne vidim razloga zašto bi Hrvati sudjelovali u takvim neustavnim procesima”, kazao je Grmoja.

/R. I./HMS/

error: Content is protected !!