Kolumbijska časna sestra koja je oteta prije gotovo pet godina u Maliju, puštena je na slobodu, priopćilo je u subotu predsjedništvo te afričke zemlje.

Ured predsjedništva Malija objavio je na Twitteru da je Gloria Cecilia Narvaez, koja je oteta u blizini južnog grada Koutiala blizu granice s Burkinom Fasom 7. veljače 2017., oslobođena u subotu.

“Neizmjerno sam sretna što čujem vijest o oslobađanju naše voljene sunarodnjakinje, sestre Glorije Cecilije Narvaez u Maliju”, izjavila je kolumbijska potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marta Lucia Ramirez.

Ramirez je rekla da su kolumbijske vlasti dugo radile na tom cilju, a predsjednik Ivan Duque Márquez osobno je iznio slučaj čelnicima Malija, Senegala i Gane.

Ministrica vanjskih poslova također je rekla da je tijekom svog nedavnog posjeta Parizu zatražila pomoć od francuske vlade u pokušaju spašavanja sestre franjevke.

Kolumbijske vlasti su 2018. godine rekle da je Al-Qaeda zahtijevala otkupninu za njezino puštanje na slobodu.

Sestru Gloriju otela je, prema svjedocima, skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo franjevačkom redu.

Otmice su unosan izvor prihoda za islamističke skupine u zapadnoafričkoj regiji Sahel, gdje one vode pobunu protiv nacionalnih vojski, francuskih trupa i snaga mirovnih misija UN-a, a vlasti Malija nisu priopćile je li za Narvaez plaćena otkupnina.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!