Italija je dosegnula cilj potpunog cijepljenja 80 posto populacije starije od 12 godina protiv koronavirusa, prema službenim podacima, što je cilj koji je Rim postavio kao sigurnosnu granicu, pokazali su današnji vladini podaci. 

Prema vladinoj internetskoj stranici, 43.229,551 osoba iznad 12 godina, od ukupne populacije od 60 milijuna, 10. listopada završila je svoj ciklus cijepljenja. Cilj od 80 posto postavio je u ožujku posebni povjerenik za epidemiju general Francesco Paolo Figliuolo.

– To je kritična razina iznad koje stručnjaci kažu – a trend koji pratimo tjednima to potvrđuje – da je rizik od hospitalizacije drastično smanjen, rekao je ured povjerenika.

Guido Rasi, bivši direktor Europske agencije za lijekove (EMA) i Figliuolov savjetnik, rekao je da to “nije samo simbolični prag”.

– To je razina za koju izračuni pokazuju da je u korelaciji sa znatnim smanjenjem cirkulacije virusa i drastičnim smanjenjem hospitalizacija, kazao je. 

Rasi je dodao da je smanjenje hospitalizacija ključno za talijanski ekonomski oporavak i pomoć nacionalnom zdravstvenom sustavu da se fokusira na usluge koje nisu povezane s COVID-om. Međutim, dosezanje cilja od 80 posto nije dovoljno, prema savjetniku povjerenika.

– Morat ćemo nastaviti dosezati druge pragove: ili postotke iznad 80 posto ako se suzdržimo od cijepljenja djece ispod 12 godina ili 80 posto cijele populacije, uključujući i one od 5 do 12 godina, rekao je.

Hospitalizacije zbog COVID-a u Italiji kontinuirano padaju od ranog ljeta.

Italija je zabilježila 131.274 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om od izbijanja pandemije u veljači prošle godine, što je druga najveća smrtnost u Europi nakon Britanije i deveta najveća smrtnost u svijetu.

Zemlja je do danas prijavila 4,7 milijuna slučajeva zaraze.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!