Hoće li krumpira biti dovoljno i što je još važnije – po kojoj ćemo cijeni kupovati tu, u našim kuhinjama, nezamjenjivu namirnicu Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkatilnog krumpira u Dnevniku HTV-a rekao je kako ćemo ga vjerojatno imati dovoljno iako su količine smanjene 70 posto od prošle godine.

– Nadam se da ćemo s uvozom preživjeti ovu godinu, ističe.

Kako su vremenski uvjeti utjecali na proizvodnju krumpira, jer je primjerice nešto manji ove godine, Mesarić kaže da je krumpir ove godine podbacio jer je sitniji, ali mu je kvaliteta puno veća. Znači li to i više cijene za krajnje kupce kaže zasad se cijena ne diže.

– Mi cijenu držimo na dvije kune, dvije kune i dvadeset lipa, to je ovaj u rinfuzi kao što vidite na prikolicama. Pakirana roba je nešto drugo i zasad se cijena ne diže i ne spušta i mislim da će tako i izdržati, dodaje.

Hoće li imati u sljedećim godinama čime puniti skladišta zbog klimatskih promjena, kaže kako se nada da hoće.

– Mi ćemo se prilagoditi i klimatskim promjenama. Ova skladišta su jedna vrst ulaganja, sada se kreće u ulaganje navodnjavanja. Mi ćemo morati odgovoriti na ove klimatske promjene, razljutili smo prirodu i moramo se prilagoditi, zaključuje. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!