Ako volite meso, sigurno su vam pljeskavice i hamburgeri među omiljenom hranom. Sočno mljeveno meso, mekano pecivo i gomila ukusnih dodataka… Već vam je pošla voda na usta?

Nutricionisti često upozoravaju na štetno djelovanje mesa na naš organizam, ali sigurno niste znali da samo jedna pljeskavica ovako utječe na tijelo!

Samo jedna porcija ovakve brze hrane sadrži više od 500 kalorija i nevjerojatnih 25 grama masti! Više od pola te količine su zasićene i trans masti, koje imaju štetno djelovanje na organizam, piše Mondo.

Dalje ćete unijeti najmanje 40 grama ugljikohidrata, i čak deset grama šećera! Ako pazite na unos šećera, znajte da je jedan burger kao dvije i pol žličice ovog “problematičnog” sastojka.

Unijet ćete i nevjerojatnih 1.000 miligrama soli, a evo što će se dogoditi u tijelu.

Oko 15 minuta nakon što ste jeli, šećer u krvi će naglo skočiti dok tijelo pokušava sve te kalorije pretvoriti u energiju. Oslobodit će se inzulin da bi regulirao taj skok i možda ćete ga izlučiti previše, što znači da ćete opet biti gladni vrlo brzo, iako ste upravo unijeli kaloričan obrok. Često unošenje ovakve hrane dovest će do začaranog kruga inzulinske rezistencije koji uvodi organizam u dijabetes.

Kod muškaraca, sva ta zasićena masnoća izazvat će i problem s arterijama, koje se neće moći širiti kako bi trebalo i rizik od srčanih bolesti bit će povećan.

Sva ta sol dodatno će zakomplicirati funkcioniranje kardiovaskularnog sistema, a negativni efekti počinju već poslije pola sata. Trigliceridi i masne kiseline u krvi će skočiti, arterije će se jedva boriti s poslom koji bi trebale obaviti.

Sigurno niste znali da ovakav “napad” na organizam, koliko god bio ukusan, izaziva čak i reakciju imunološkog sustava. Naš imunitet će ove količine nezdravih supstancija tretirati kao infekciju i aktivirat će mehanizme obrane.

Dakle, sljedeći put kada vam se jede pljeskavica – ovo su efekti bez pomfrita i gaziranog soka – dobro razmislite što radite svom tijelu, piše Mondo.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!