Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se ključ uspjeha BiH mora zasnivati na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta, te naglasio da nije dobro nametanje odluka.

Selaković je istaknuo da Srbija kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma čvrsto stoji iza daytonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i ustavno uređenje koje podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mišljenja smo da bilo kakva vrsta nametnutih odluka nije nešto dobro – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha BiH mora se zasnivati na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

– Uvažavamo i poštujemo teritorijalni integritet BiH, Republiku Srpsku volimo i s njom nas spajaju naše specijalne i paralelne veze. Poštujući teritorijalni integritet BiH, mi branimo svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Daytonski mirovni sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma čitavog svijeta nakon Drugog svjetskog rata – ocijenio je Selaković u intervjuu za “Politiku”.

On je rekao da je Daytonski sporazum nešto što Srbija smatra kompromisom.

– Sjetite se, u trenutku kada je zaključen Daytonski mirovni sporazum, kolika mu je podrška bila među Srbima, a pogledajte kako danas grčevito branimo njegove tekovine – rekao je Selaković.

/HMS/

error: Content is protected !!