Predsjednik HNS-a BiH na današnjoj je konferenciji za medije izjavio kako bi se problematika reforme zbornog zakonodavstva u FBiH lako riješila kroz dvije izborne jedinice.

Ako želimo (legitiman izbor) članova Predsjedništva a uz to osigurati i da imamo klasičan građanski koncept, onda bi jednostavno dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile, rekao je danas u Mostaru predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Dodao je i kako “odmah možemo automatizmom, izuzev jedne presude suda u Strasbourgu, koja govori o prebivalištu i etničkom ograničenju, provesti sve presude koje opterećuju Izborni zakon BiH.

”Oni koji se plaše dogovora u Federaciji prijeteći novim podjelama, kud ćete većih podjela nego sad. Političkom Sarajevu odgovara da po pitanju Izbornog zakona ne bude promjena jer su uvjereni, a to i ne kriju, da će dočekati sljedeće izbore, da će izabrati, ne samo člana Predsjedništva, nego i Klub Hrvata. To je koncept ‘zadrži status quo i igrat ćemo se dalje’. Bez međunarodne zajednice ne može se naći rješenje ali osnovu posla moraju uradili domaći političari”, izjavio je Čović.

Kazao i kako ne vidi ništa korisno u najavi sankcija i da će se s njima pametno raditi i da bi one mogle donijeti još više problema.

Istaknuo je i kako svi traže neku mogućnost da profunkcionira i zakonodavna i izvršna vlast u FBiH.

Najavio je, pak, kako će se u srijedu sastati s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, uz opasku kako nema velikog iskoraka u dogovoru. Prokomentirao je i izjavu Milorada Dodika kako bi sjeo s njim i Bakirom Izetbegovićem bez međunarodnih dužnosnika.

“Netko bi volio pregovore voditi isključivo s međunarodnim dužnosnicima, netko bez njih. Međunarodni dužnosnici dobro razumiju situaciju. Netko tko danas vjeruje da netko u ovakvoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene ustava, ja takve pozivam da to učinimo odmah. U Ustavu će teško biti promijeniti i jedan mali zarez”, rekao je predsjednik HNS-a BiH te podsjetio kako je ranije pozvao da se naprave djelomične ustavne promjene i to vezane za izborni zakon.

“Odavno govorim da će u Ustavu biti teško promijeniti jedan mali zarez, a kamoli nešto više. Mi smo se prihvatili obveze, u dogovoru s partnerima kada smo potpisivali sporazum u Mostaru, da napravimo ograničene ili djelomične ustavne promjene koje su nužne da ono što dogovorimo za Izborni zakon bude ugrađeno. Ja sam govorio da se u izboru članova Predsjedništva BiH ona imenica ‘Bošnjak, Hrvat i Srbin’ transformira u pridjev u ‘bošnjački’, ‘hrvatski’ ili ‘srpski’”, rekao je Čović.

Sve drugo je, rekao je, transformiranje Bosne i Hercegovine za što je potrebna dvotrećinska većina i opći konsenzus kod svih naroda.

”Nama danas treba izbor tri člana Predsjedništva, legitimnih predstavnika, da uključimo sve presude sudova i legitiman izbor svih klubova u Dom naroda. Za to postoji jako puno rješenja. Ne postoji nikakav Fueleov model. Ako postoji neka vam ga netko da. Postoji priča i onda je to netko tako nazvao”, rekao je i dodao kako je na ”stolu pet, šest modela”.

”Vodili smo dugoročne razgovore i došlo se do nekih mogućih varijacija koje su odbačene i uvijek su odbacivana rješenje od jedne strane, iz Sarajeva. Ili one koja se predstavlja kao ljevica u bošnjačkom tijelu ili desnica. Svejedno tko je odbacivao”, naveo je Čović.

/HMS/

error: Content is protected !!