Postavljenjem ploče s natpisom Trseljevina, na mjestu gdje od jučer završava ovo naselje na istočnoj strani, završeni su „pregovori“ između Trseljevčana i Lukića o međusobnom „razgraničenju.

Ovaj događaj koji nije omela ni kiša koja je cijelo nedjeljno poslijepodne nemilice padala, a srdačan stisak ruke trseljevačkog „pregovarača“ Make Boškova i Joze Pavlovića – Lukića bio je točka na i višemjesečnim pregovorima koji su se održavali u tolerantnoj atmosferi i dobrom raspoloženju.

Zadovoljan razvojem događaja bio je i bivši studenački župnik don Ćane, također Lukić, koji je zazvao Božji blagoslov na sve koji su pristigli na svečanost, kao i na jelo pripremljeno za ovu prigodu.

Da se malo podsjetimo, prije dvije-tri godine kad su Lukići i Trseljevčani (Vukšići o.p.p) postigli sporazum o „ispaši“ u maslinicima i međusobnim obvezama (uglavnom pripremanje jela) počelo se raspravljati dokle seže nadležnost Trseljevine, a dokle Lukića Pavlovića. Trseljevčani su se, između ostalog, pozvali i na pjesmu Trseljevina, opjevanu na guslama na Prvoj „Trseljevačkoj večeri“ gdje je u jednom dijelu opjevan teritorij, kako kaže:

To je misto posebno u kraju

Di i švrake ko slavuj pivaju

Proteže se od Geraških staja

Svom lipotom do Ligatskog gaja

Na sjeveru Seline zahvata

A na jugu do po Trebižata

Jasno, nisu ni Lukići „šaptom pali“, bilo je „iskrenja“ a najgrlatiji je bio Vlada Jurikić (Pavlović). Ono što valja istaknuti je činjenica da u pomoć nisu pozivani ni predstavnici Mjesne zajednice, Grada Ljubuškog, kao ni međunarodni predstavnici, što je na koncu urodilo plodom, pa je bez posla ostala i Badinterova komisija koja obično rješava sporove i ovog tipa.

Nakon ovog svečanog čina jasno je se Trseljevina „proteže“, kako pjesnik reče, od „Vladinih bajama“ na istočnoj strani Geraških staja (Lukića, Barišića, itd, itd) do „Pearove ceste“ odnosno Ligatskog gaja na zapadu. Sjeverna i južna „granica“ nikad nije ni bila upitna.

I za kraj. Druženje Pavlović – Lukića i ostalih iz Donjih Studenaca i Trseljevčana najveća je dobit ovih susreta na Stajama gdje se provede vrijeme uz zdravu zezanciju, smjeh i veselje, a svega toga u današnje vrijeme kronično nedostaje.

M.Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!