Atletika i plivanje bit će jedini obvezni sportovi na budućim Igrama Commonwealtha kako bi domaćini dobili veću fleksibilnost, povećali privlačnost događaja i smanjili troškove.

Na idućim Igrama Commonwealtha, koje će se održati u Birminghamu od 28. srpnja do 8. kolovoza 2022. godine, bit će 19 sportova. Međutim, vodstvo natjecanja je preporučilo da se na budućim Igrama od 2026. broj sportova smanji na oko 15.

Atletika i plivanje dobili bi status zaštićenih sportova zbog njihovog povijesnog značaja, popularnosti, sportske uključenosti i ravnopravnosti spolova.

– Kao dio stalnih konzultacija s međunarodnim savezima, postoje ambicije za revidiranim sportskim programom kako bi se domaćinima pružila veća fleksibilnost u odabiru sa šireg popisa osnovnih sportova, navodi se u priopćenju Commonwealth Games Federation (CGF).

– To će omogućiti domaćinima mogućnost da predlažu potpuno nove sportove, relevantne za njihovu naciju ili kulturu, kako bi poboljšali kulturno predstavljanje i angažman zajednice, dodaje se.

U Birminghamu će se održati 22. izdanje Igara na kojima se očekuje oko 5.000 sportaša, dok domaćin Igara 2026. još nije odabran premda je to bilo najavljeno za 2019.

– Naše Igre se moraju prilagoditi, razvijati i modernizirati kako bismo zadržali njihovu važnost i prestiž u zajednici, rekla je predsjednica CFG-a Louise Martin.

Igre Commonwealtha su višenacionalni, višesportski događaj, a održavaju se u vremenskim razmacima kao i Olimpijske igre, svake četiri godine.

Na njima sudjeluju sportaši iz zemalja članica Britanske zajednice naroda (Commonwealtha). Prve Igre su održane 1930. u kanadskom Hamiltonu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!