Sve županije, osim Sarajevske, kojoj zakonom iz 2006. godine propisani koeficijent pripadnosti prihoda, famozni ponder 2, “ide na ruku”, već godinama pričaju, a neke od njih su pokrenule i inicijative o izmjeni za njih nepravednog zakona. No, Vlada Federacije BiH nikako da u proceduru uputi novi prijedlog zakona, piše Večernji list.

Budući da i sami mogu predlagati zakone, zastupnici u Zastupničkom domu i izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH odlučili su sami inicirati promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Na sjednici održanoj krajem srpnja ove godine Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagatelji Salko Zildžić i skupina koja ima još 13 zastupnika.

Zakon istog sadržaja, također u formi nacrta, kao predlagatelji potpisuju i izaslanici u Domu naroda Ivo Tadić, Jasmin Duvnjak i Slađan Ilić, ujedno i predsjednici klubova hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskoga naroda, te se on nalazi na dnevnom redu 13. sjednice Doma naroda, čiji je prvi dio održan 30. rujna.

Dobije li podršku i izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u skorom nastavku zasjedanja, Federacija BiH napravit će prvi korak prema ukidanju povlaštenog koeficijenta obračuna pripadnosti prihoda Sarajevskoj županiji te će se taj novac, a u pitanju je između 60 i 70 milijuna KM na godišnjoj razini, preusmjeriti u proračune drugih devet županija u Federaciji BiH.

Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH predviđeno je smanjenje koeficijenta za Sarajevsku županija s dva na 1,5, a novac koji se na ovaj način “uzima” iz proračuna Sarajevske, rasporedio bi se na ostale županije u skladu s kriterijima kao što su broj stanovnika, broj školske djece te površina županije.

Predlagatelji izmjena zakona posebno naglašavaju kako su ratna razaranja, zbog kojih je Sarajevo dobilo povlašten položaj u raspodjeli prihoda, odavno sanirana te ne mogu više biti izgovor za prema ostalima nepravednu raspodjelu prihoda.

Čeka se Dom naroda

U praksi, građanin koji živi na području Sarajevske županije vrijedi dva puta više nego, primjerice, građanin Tuzlanske županije u kojoj je anomalija postojećeg zakona najprimjetnija. No, zbog nepravedne raspodjele prihoda trpe i ostale županije te je krajnje vrijeme, navode predlagatelji izmjena zakona, da se te anomalije isprave i tako omogući ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

Usvoji li Federacija BiH predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, najviše će profitirati Tuzlanska županija koja bi, po projekcijama raspodjele za ovu godinu, trebala dobiti 15,8 milijuna KM prihoda više. Zeničko- dobojska će imati 13,3 milijuna KM, Unsko-sanska 9,2 milijuna KM više prihoda. U proračun SBŽ-a slit će se 8,9 milijuna KM prihoda više, Hercegovačko-neretvanske županije 7,3 milijuna, Zapadnohercegovačke 3,2 mil., Hercegbosanske 2,4 mil., Posavske 1,8 mil. i Bosansko-podrinjske 1,4 milijuna KM.

Podršku promjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda dale su i jedinice lokalne samouprave u FBiH, gradovi i općine, s iznimkom onih u Sarajevskoj županiji, jer će i same pravednijom raspodjelom dobiti više sredstava za različite projekte u cijeloj Federaciji BiH.

Do ostvarenja želja za ravnomjernim razvojem Federacije BiH ostalo je da nacrt izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda usvoji i Dom naroda te se nakon obavljene javne rasprave zakon u formi prijedloga vrati u Parlament Federacije BiH i u drugom čitanju dobije potporu oba doma, Zastupničkoga, kao i Doma naroda.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!