Toma Zdravković ostat će upamćen kao boem, pjesnik i pjevač, koji je iza sebe ostavio pregršt pjesama koje “kidaju dušu”, a nemalo pjesama posvetio je svojim ljubavima.

Pjevao je za Danku, Ljiljanu, Sanju, Branku, Nadu, Jelenu, Anđelu, Anu, Aleksandru, Dijanu, Fatimu, Mirjanu, Martu, ali malo je poznato da je jednoj Slavici, u koju je bio smrtno zaljubljen, posvetio najtužniju pjesmu.

Najtužnija pjesma Tome Zdravkovića napisana je i samo jednom otpjevana za jednu Slavicu plave kose i plavih očiju. U pitanju je pjesma “Buket belih ruža” koja možda ne spada među njegove najveće hitove, ali definitvino krije najtužniju, štoviše, jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20 godina,  piše express.ba.

Sve je počelo dok je pjevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio.

Toma je toliko volio Slavicu da je maštao o odlasku pred oltar sa njom, ali je iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažne osjećaje.

“Na mojoj prvoj probi bili su nogometaši Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Smijali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sjedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred cijelim društvom rekla je kako mora posjetiti neke prijateljice. Što sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek poslije ponoći”, kasnije je ispričao Zdravković.

Kada je 1963. godine pjevao na Crnogorskom primorju dobio je telegram u kojem ga je liječnik koji je liječio Slavicu informirao da je ona teško, neizlječivo bolesna i da ga želi vidjeti. Kada je stigao u Sarajevo, nije je mogao prepoznati jer je izgubila trideset kilograma.

Toma zbog nastupa nije mogao ostati sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram u kojem je pisalo da je njegova ljubav umrla.

“Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svježu humku, tek da položim buket bijelih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pjevao pjesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cijela sala. To nije bio koncert, već opelo… A bila je plava sa kratkom kosom. Imala je i oči plave i pomalo tužne. Visoka, sa dugim nogama u plavim farmericama, izgledala je kao prava ”baba roga”, pričao je Toma objašnjavajući kako je nastala pjesma “Buket belih ruža”.

https://www.youtube.com/watch?v=XMn2DKASFls

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!