Učinci klimatskih promjena već možda utječu na 85 posto svjetskog stanovništva, prema analizi gotovo sto tisuća istraživanja.

Ekipa znanstvenika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine, koja pokazuju učinke zatopljenja.

“Imamo puno dokaza da klimatske promjene djeluju na svim kontinentima, u svim sustavima”, rekao je autor istraživanja, Max Callaghan, agenciji France Presse. 

Max Callaghan i istraživači s berlinskog Istraživačkog instituta Mercator izradili su kartu svijeta i utjecaje klimatskih promjena. 

Pokazali su da je 80 posto Zemlje, gdje živi 85 posto svjetskog stanovništva – područje koje je bilo obuhvaćeno studijama – pod utjecajem promjena temperatura i oborina povezanima sa zatopljenjem.

Istraživanja nerazmjerno dokumentiraju utjecaje na bogate zemlje, dok su bitno manje dokumentirani utjecaji na siromašne zemlje, naglašava Max Callaghan.

“Promjene temperatura i oborina u Africi bi mogle biti povezane s klimatskim promjenama, ali nemamo puno studija koje bi dokumentirale posljedice tih trendova”, objasnio je i rekao da je to “mrtvi kut naših saznanja”.

Broj istraživanja o klimatskim promjenama raste eksponencijalno posljednjih godina, s oko 1500 studija objavljenih između 1951. i 1990. prema 75.000 do 85.000 tijekom pet posljednjih godina.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!