Medicinari iz BiH koji odluče raditi u Njemačkoj i za te poslove ispune uvjete, već od siječnja iduće godine bit će oslobođeni svih troškova prijevoda i ovjere dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija, a uz besplatan tečaj njemačkog jezika dobit će čak i nagradu od 500 eura ako iz prvog pokušaja polože B1 ispit.

Podaci su ovo najnovijeg projekta “Triple Win”, koji je objavljen na stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a koji najbolje pokazuje da su ovdašnjim radnicima širom otvorena vrata u toj zemlji.

Kako poznavanje jezika ne bi bila prepreka prilikom zaposlenja u nekoj od njemačkih zdravstvenih ustanova, kroz ovaj projekt kandidatima su već odavno omogućeni besplatni tečajevi do traženog nivoa znanja. Međutim, dodatnih motivacija nikad dosta, pa su tako od rujna ove godine svi zainteresirani dobili priliku i da osvoje nagradu od 500 eura ako polože B1 ispit iz prvog pokušaja.

Osim toga, naši medicinari neće više morati plaćati ni razne prijevode, kao i ovjere dokumenata u Veleposlanstvu Njemačke, koji su im potrebni za priznavanje stručnih kvalifikacija, jer će projekt “Triple Win” od 1. siječnja 2022. snositi sve te troškove.

Direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže za “Glas Srpske” da su medicinari iz BiH već godinama poželjni u Njemačkoj, kako zbog svoje stručnosti, tako i zbog deficita ovog kadra u toj zemlji.

– Dodatnim benefitima žele privući naše radnike, u čemu će, vjerujem, i uspjeti. Međutim, ti benefiti će u nekim novim natječajima sigurno biti dodatno prošireni, jer je njemačkom gospodarstvu u ovom trenutku potreban ogroman broj radnika, i to iz svih oblasti, a ne samo u zdravstvu – naglašava Vukajlović.

On ističe da BiH već odavno trpi zbog nedostatka kvalitetne radne snage.

– Trend odljeva radnika je sve ozbiljniji, a posebno stručne radne snage koja se neće moći lako i brzo nadoknaditi. Sa svakim tim odlaskom tržište rada je sve slabije, zbog čega jedno od prioritetnih pitanja ovog društva mora biti kako zadržati postojeći broj radnika ili barem pokušati vratiti one koji su nedavno otišli i još nisu zauzeli definitivan stav o trajnom preseljenju – poručio je Vukajlović.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH podsjećaju kako oni posreduju u zapošljavanju u onim državama sa kojima imaju potpisan pravni okvir o posredovanju i iz kojih dobijaju oglase. Trenutno to su Slovenija za sva zanimanja i Njemačka, gdje posreduju, kako kažu, za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Kada je riječ o Njemačkoj, do 2. srpnja za program posredovanja u Njemačku izdato je 225 radnih dozvola.

Međutim, situacija je dosta alarmantnija nego što to pokazuje službena statistika, jer je veliki broj onih koji samostalno pronalaze posao i odlaze raditi u Sloveniju i Njemačku, ali i druge zemlje širom svijeta. Stručnjaci ističu da je odavno upaljen alarm zbog odlaska domaće radne snage, ali da se gotovo ništa ne čini kako bi taj problem bio riješen.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!