Švicarska je od danas uvrstila BiH među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, priopćeno je iz švicarskog Veleposlanstva u Sarajevu.

U priopćenju se precizira da je za necijepljene državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švicarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

“U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu Laissez propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na mail/wien.cc@eda.admin.ch/. Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na veb-stranici Državnog tajništva za migracije među Covid 19 direktivama”, ističu iz Veleposlanstva Švicarske.

Osobama koje dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švicarsku ako se dokaže da su imunizirani priznatim cjepivo, shodno odluci švicarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Europskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/ ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švicarsku primjenjuju se različiti propisi”, napominju iz Veleposlanstva i dodaju da je Državno tajništvo za migracije Švicarske nadležni organ u toj zemlji.

Od pristupanja Švicarske Šengenskom i Dublinskom sporazumu 12. prosinca 2008. godine, švicarska predstavništva u inozemstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!