Broj cijepljenih pacijenata na intenzivnim odjelima za oboljele od koronavirusa se posljednjih mjeseci povećao, priopćila je njemačka vlada u utorak na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

“Od 1186 pacijenata oboljelih od koronavirusa koji su u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna boravili na intenzivnim odjelima, 119 je bilo cijepljeno, što odgovara vrijednosti od otprilike 10 posto”, proizlazi iz odgovora na pitanje zastupničkog kluba stranke Ljevica.

U razdoblju od početka veljače do sredine kolovoza postotak je bio mnogo niži i iznosio je 1.84 posto. Priopćenje se temelji na podacima državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch.

Kako javlja medijska grupa Funke, povećan broj cijepljenih osoba na intenzivnim odjelima povezan je, po mišljenju zdravstvenih institucija i stručnjaka, s povećanim brojem cijepljenih u Njemačkoj.

Njemačko ministarstvo zdravstva je još u rujnu priopćilo kako je postotak necijepljenih osoba na intenzivnim odjelima s 90 posto “vrlo visok”. Ministarstvo je istaknulo potrebu pojačane brzine cijepljenja onih koji to još nisu učinili.

“Činjenica je da cjepiva štite i da je to što nisu cijepljeni glavni razlog zbog kojeg pacijenti oboljeli od koronavirusa završe na intenzivnom odjelu”, stoji u priopćenju. U Njemačkoj je u međuvremenu “najmanje 65 posto” građana primilo obje doze cjepiva.

Predsjednik Udruge liječnika intenzivne i urgentne medicine (DIVI) Gernot Marx rekao je kako pacijenti kod kojih oboljenje koronavirusa završava komplikacijama ili smrću “u najvećem broju slučajeva” nisu primili cjepivo.

“Kod pacijenata koji su cijepljeni, a kod kojih zaraza koronavirusom završava komplikacijama ili smrću, u najvećem se broju slučajeva radi o pacijentima čiji je imunološki sustav otprije bio oslabljen kroz, primjerice, kemoterapiju”, rekao je Marx.

Zastupnica Ljevice Sara Wagenknecht, koja je postavila upit vladi, naprotiv smatra kako su najnoviji podaci dokaz loše politike vlade u borbi protiv koronavirusa.

“Razmjer i tendencija ovih kvota jasno pokazuju da su pravila o pristupu određenim objektima samo za cijepljene ili one koji su preboljeli koronavirus potpuno proizvoljne mjere”, rekla je Wagenknecht.

Ona je kritizirala i ukidanje besplatnog testiranja na koronavirus kao i ukidanje subvencija za isplatu plaća onima koji zbog karantene ne mogu odlaziti na posao.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!