Jedna od osnivačica Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i poznata zagrebačka liječnica, Dijana Ramić Severinac preminula je početkom ove godine, posljednjih dana veljače.

Uzrok smrti bila je masivna embolija pluća, a kako javlja Telegram, liječnica se netom prije podvrgnula nekoliko estetskih zahvata. Njezin suprug, stomatolog Igor Severinac za Telegram priča kako je u čitav slučaj uključio i medicinskog vještaka, sumnjajući da mu je supruga žrtva loše postoperativne skrbi.

Inače, liječnica je odabrala korekciju kapaka kao medicinski problem koji želi riješiti, ali i abdominoplastiku, kao estetski nedostatak, a uz sve je to kasnije uključena i liposukcija. Upravo na liposukciju kao uzrok problema sumnja i ovaj stomatolog.

Situacija se pogoršala

Naime, kako se prisjeća, on je tek dan nakon operacije saznao da mu je supruga podvrgnuta liposukciji, a na dan operacije, nitko mu se u poliklinici nije javljao gotovo čitav dan, govori. Javili su se kasnije poslijepodne te otkrili kako je operativni zahvat trajao dulje nego je očekivano te kako mu ne savjetuju da kontaktira suprugu kojoj sada treba odmor.

S njom se čuo tek sutradan kada mu govori da se ne osjeća dobro. Naposljetku je kolabirala u subotu, 27. veljače. Tlak joj je bio nizak, žalila se na osjećaj panike. Dana joj je infuzija te tablete za smirenje, stoji u službenoj dokumentaciji u kojoj pak, kako govori Severinac, ne stoji nikakav upis na dan poslije operacije, petak.

Školski primjer

On navodi i kako se već s gore navedenim simptomima lako moglo zaključiti da je riječ o školskom primjeru plućne embolije, koja se, kako navodi, odvijala baš onako kako ju literatura opisuje.

U konačnici, zagrebačka liječnica trebala je biti žurno prebačena u bolnicu, no tijekom organizacije transporta preminula je. Njen suprug kaže da su ga nazvali iz poliklinike u trenutku kada je ispred bolnice u koju je supruga trebala biti prevezena i gdje ju je s djecom čekao i javili mu da je preminula. Unatoč jednosatnom pokušaju oživljavanja, nije spašena.

Naposljetku, obitelj sada tuži polikliniku, a govore i kako je sam vještak utvrdio da postoje vidljive pogreške. Naime, zagrebačka liječnica bolovala je od poremećaja zgrušavanja krvi zbog čega ju je specijalist prije zahvata trebao posebno pregledati, a to nije učinio. Nadalje, bila je i pretila pa je i to jedan od preduvjeta za pojavu tromboembolije, a nije uzeta u obzir ni činjenica da je liposukcija jedan od estetskih zahvata s najvišom pojavom tromboembolijskih incidenata.

Iz poliklinike pak tvrde da je sve učinjeno po pravilima struke, a ovo je, dodaju, prvi smrtni slučaj u njihovoj stanovi. “U ovom slučaju, koji je prvi u povijesti našeg postojanja, obdukcijom i nalazom potvrđen je uzrok smrti bez implikacije liječničke pogreške”, zaključuju.

Izvor:zagreb.info

error: Content is protected !!