Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je kako Moskva smatra da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju njegove zemlje s Kosovom apsolutno neprihvatljiva i da promocija planova o stvaranju “Velike Albanije” narušava sigurnost.

“Smatramo da je izjava albanskog premijera o ujedinjenju Albanije i Kosova apsolutno neprihvatljiva. Promocija planova o stvaranju “Velike Albanije” nije u skladu s odredbama Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN i narušava sigurnost u regiji”, naglasila je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njenim riječima, posebno je čudno što je kršenje dokumenta koji je od osnovne važnosti za rješenje pitanja Kosova proglašen ključnim ciljem u političkoj karijeri lidera jedne od zemalja regije Balkana.

Ona je kazala da se slični štetni slučajevi ne uklapaju u kontekst zajedničkih napora Beograda i Prištine o stvaranju zajedničkoj tržišta, koje su preduzeli u sklopu regionalne incijative “Otvoreni Balkan” zajedno sa Skopljem.

Zaharova je navela da se Moskva unaprijed raduje “adekvatnom odgovoru zapadnih tutora Kosova projekta države u izgradnji na ovu drsku provokaciju”.

Ona je izrazila iznenađenje što Zapad nije primjetio ove narušavajuće pozive, dok “usmjerava izravne kritike protiv Beograda zbog humanitarnog koncepta ‘srpski svijet’ koji je opravdan i u skladu sa međunarodnim zakonom”.

/HMS/

error: Content is protected !!