Iako je jedno od rijetkih pitanja o kom u našoj zemlji postoji konsenzus, inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe nije daleko odmakla.

Saša Magazinović, najglasniji zagovarač legalizacije među političarima kaže da je ovo pitanje već šest godina na čekanju.

“Trenutno čekamo sjednicu komisije koja bi trebala uputiti prijedlog Vijeću ministara, Vijeće ministara parlamentu, ja moram reći da je Tegeltija bio pošten i ubrzao ovaj proces, ali nakon što je Vijeće ministara popunilo komisiju nedostajućim članom više od mjesec dana je trebalo da ta odluka bude objavljena u službenom glasniku.”

Pokretač inicijative “Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav” i predsjednik udruženja “KanaBiH” Irfan Ribić smatra da je problem birokratija.

“Ja za sav taj proces nisam naišao na čovjeka koji je protivnik ovome, ne postoji nijedna stranka koja je oponent ovome.”

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe neophodna je jer se na crnom tržištu prodaje ulje sumnjivog kvaliteta, kažu u udruženju oboljelih od raka dojke “Gea” iz Bijeljine.

Đuka Pejić, Udruženje žena oboljelih od raka dojke “Gea” Bijeljina

“Mi smo imali dvije članice koje su nekim svojim kanalima dolazile do ulja kanabisa. Jedna od njih je istaknula da se laboratorijskom obradom tog ulja utvrdilo da to nije pravi lijek i da tim sivim i nelegalnim kanalima dolazimo do sumnjivih lijekova.”

Iako Danijela Đurić tijekom svoje borbe sa rakom nije koristila kanabis ulje, zalaže se za legalizaciju zbog pozitivnih primjera u svom okruženju.

“Poslije mog liječenja sam čula od par osoba da su koristile kanabis ulje, izvore ne otkrivaju naravno, ali jedna osoba je imala pozitivno iskustvo i njoj su se neke promjene povukle.”

Mišljenja liječnika su podijeljena. Liječnici koji zagovaraju legalizaciju ističu da je ulje kanabisa najdjelotvornije u smanjenju bola i negativnih efekata kemoterapije.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!