Završen je treći obnovljeni Turnir mira, šahovsko natjecanje koje je u Hrvatsku dovodilo neke od najjačih igrača svijeta. Pobjednik ovogodišnjeg izdanja u Zagrebu je latvijski velemajstor Igor Kovalenko.

Sa šest bodova iz devet kola, Igor Kovalenko u svojem prvom nastupu u Zagrebu odnio je pobjedu s pola boda ispred hrvatskog velemajstora i nekadašnjeg prvaka Europe Zdenka Kožula.

– Vrlo sam zadovoljan rezultatom i pobjedom na ovom odličnom turniru. Prvi sam put u Zagrebu, imao sam priliku i razgledati grad. Moja igra mogla je biti i bolja, imao sam i sreće, ali i to je potrebno za osvajanje turnira, rekao je Kovalenko.

Na turniru je nastupilo 10 jakih velemajstora, uz Kovalenka još tri inozemna te šest hrvatskih predstavnika.

– Zadovoljan sam osobnim rezultatom, nastupom. Bio je vrlo, vrlo težak turnir. Puno jako kvalitetnih igrača, rekao je Hrvoje Stević, hrvatski šahovski velemajstor.

– Osim grada Zagreba, turnir pomaže i Europska šahovska federacija, znači da turnir ima svoj značaj u svijetu šaha, istaknuo je hrvatski šahovski velemajstor Mladen Palac.

Prvi Turnir mira održan je 1965., a 1970. u Zagrebu i Rovinju osvojio ga je legendarni Bobby Fischer, kojemu je tada jedini poraz nanio naš Vlado Kovačević. Treći obnovljeni turnir nakon 2018. zbog epidemioloških uvjeta pratio se putem interneta.

– Puno ljudi je pratilo turnir, jako puno partija. Jednostavno, mislim da je ovo jedna velika prilika i za hrvatski šah i za Hrvatsku, grad Zagreb, za promociju na međunarodnom planu. Smatram da je ovo za hrvatski šah bio jedan veliki, veliki happening, rekao je Alojzije Janković, hrvatski velemajstor i stručni komentator HTV-a.

Prije Kovalenka, obnovljeni Turnir mira osvajali su Indijac Adhiban te nekadašnji svjetski broj dva, Ukrajinac Vasilj Ivančuk.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!