Sportska direktorica Hrvatskog teniskog saveza Jelena Kostanić i mlada hrvatska tenisačica Sofija Ćorić bile su gošće u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 

Mladi hrvatski tenisači i tenisačice svoje vještine su ove jeseni imali prilike pokazati na osam međunarodnih turnira koji su započeli tijekom rujna i nastavljaju se u listopadu u pet hrvatskih gradova. Tenis će se tako igrati u Velom Lošinju, Vrsaru, Poreču, Dubrovniku i Splitu, a u kategorijama U12, U14 i U18 okupit će stotine tenisačica i tenisača iz cijelog svijeta.

– Bio je čitav niz igrača, Ono što je nama u Hrvatskom teniskom savezu prioritet je da u ovo pandemijsko vrijeme imamo turnire u Hrvatskoj, što smo uspjeli ostvariti i da naši tenisači ne trebaju putovati i trošiti novac na turnire. Ovako im je to olakšano. Čitava serija je bila kroz rujan i listopad i polako se bližimo kraju. Ovaj tjedan je turnir u Poreču do 18 godina, sljedeći tjedan je turnir u Dubrovniku, isto do 18 godina i u Splitu do 12 godina i mislim da se puno napravilo za hrvatske tenisače što se toga tiče i definitivno im se olakšalo, izjavila je sportska direktorica HTS-a Jelena Kostanić.

Kakve su rezultate ostvarili naši tenisači?

– Ostvarili su super rezultate, među njima je i Sofija koja ima duplu krunu na tom turniru, imamo i osvajača do 12 godina, Vrsar prvog ranga koji je osvojio Jou-George Gnjidić, a imamo i osvajača do 18 godina turnira prvog ranga koji postoji dugi niz godina i prvi put nakon dugo godina imamo igrača koji je osvojio turnir u pojedinačnoj konkurenciji, a to je Mili Poljičak. Rezultati su odlični, a i konkurencija je bila dobra pa smo tim više sretni, rekla je Kostanić.

Koliko često trenira Sofija Ćorić? 

– Treniram svaki dan, većinom po dva sata, plus kondicijski treninzi još tri-četiri puta tjedno, rekla je 14-godišnja nada hrvatskog tenisa, koja trenira već sedam godina.

Kako se odlučila za tenis i može li uskladiti školske obveze s treninzima?

– Prvo je bilo da treniram tek toliko, da budem u sportu, do devete, desete godine to je bilo tri puta tjedno. Poslije su se treninzi pojačali i sada je to svaki dan. Teško je uskladiti to sa školom, ali uspijevam. Imam odgovaranje po dogovoru i profesori dopuštaju izostanke, kaže mlada teniska nada. 

Gdje se vidi dugoročno?

– Htjela bih igrati profesionalno, vidim se u Top 100 ako sve bude dobro i ako uspijem odrađivati sve treninge, izjavila je Sofija Ćorić.

Koliko je mladih u Hrvatskoj u tenisu?

– Teško je procijeniti, imamo rang liste ovisno o dobnim skupinama, ali mislim da se puno više njih bavi tenisom i trenira i nisu svi toliko aktivni na turnirima iako ih mi pokušavamo privući što više. Promijenili smo sustav natjecanja do 12, 14 i 16 godina, mislim da će ih biti još više. Cilj je, naravno, privući male tenisače da ostanu u tenisu jer je to aktivnost koja je prije svega zdrava, a tu je i čitav niz benefita koji djeca imaju baveći se sportom, rekla je sportska direktorica HTS-a.

Je li tenis skup s obzirom na održavanje individualnih sati?

– To ovisi o razini, ako dijete kasnije pokazuje afinitete i ako ima bolje rezultate, onda je na roditelju da vidi koliko će ulagati. S obzirom da je to individualni sport, sigurno da je skuplji u odnosu na ekipne sportove, ali mislim da se za ovakve talente nađu i sponzori, smatra Kostanić.

Infrastruktura je dobra za razliku od drugih sportova.

– Kad se govori o tenisu na otvorenom, onda definitivno imamo dobru infrastrukturu, no što se tiče dvorana i dalje nismo previše zadovoljni, pogotovo u sjevernom dijelu, gdje treba duži period u godini za zatvorene terene. Radi se na tome, otvoreno je nekoliko dvorana u zadnjih par godina, a nadamo se da će zaživjeti projekt nacionalnog teniskog centra i da ćemo uskoro imati bazu gdje će talentirani tenisačice i tenisači kao što je Sofija  moći trenirati, rekla je Jelena Kostanić. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!