Stranke moguće buduće njemačke koalicijske vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) složne su oko pitanja legaliziranja kanabisa.

– Godinama sam odbijao legaliziranje kanabisa, ali sada kao liječnik imam drugačije mišljenje, rekao je glasnogovornik SPD-a za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Rheinische Post, u kojem se zauzeo za kontroliranu prodaju kanabisa punoljetnim osobama.

On je objasnio kako se u posljednje vrijeme primjećuje da ilegalni trgovci sve češće u kanabis miješaju heroin, čime se konzumenti guraju u još goru ovisnost.

– Legaliziranjem prodaje kanabisa moguće je riješiti problem s onečišćenom marihuanom, rekao je Lauterbach.

On se zauzeo za to da u budući koalicijski ugovor tzv. semafor-vlade između SPD-a, Zelenih i FDP-a, koji trenutačno pregovaraju o mogućem formiranju vlade, uđe i dio koji se odnosi na legalizaciju prodaje kanabisa.

I manje stranke moguće semafor-koalicije, Zeleni i FDP, zauzimaju se za kontroliranu i legalnu prodaju kanabisa.

– Prohibicija, kriminaliziranje i stigmatiziranje kanabisa propalo je, rekao je predsjednik liberalne mladeži Jens Teutrine u razgovoru za Rheinische Post.

Zeleni i FDP zauzimaju se za slobodnu prodaju u ovlaštenim trgovinama, dok se SPD zalaže za “reguliranu distribuciju” u sklopu probnih preventivnih projekata.

Predsjednik sindikata njemačke policije Reiner Wendt oštro je kritizirao planove moguće buduće vlade te je rekao kako je kanabis droga koja, posebice kod mladih, vodi u zdravstvene probleme i socijalne konflikte.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!