Broj žrtava koronavirsua u Crnoj Gori prešao je broj od dvije tisuće čime je ukupno od početka pandemije u proljeće 2020. ta zemlja izgubila 0,3% svojeg stanovništva.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je pet osoba, pa je ukupan broj 2005.

Crna Gora nije izvan svjetskog prosjeka kad je smrtnost od koronavirusa u pitanju, ali za državu s malim brojem stanovnika to je 0,3% ukupne populacije, što je veličina pojedinih crnogorskih gradova, poput Šavnika, Petnjice, Žabljaka, rekao je za RTCG umirovljeni epidemiolog Novica Vujošević.

U Crnoj Gori koronavirusom je zaraženo oko 5000 osoba, od kojih se njih oko 100 nalazi na odjelima intenzivne njege.

Najmlađa žrtva koronavirusa u toj zemlji je 19-togodišnja djevojka iz Nikšića, koja je u utorak preminula u Kliničkom centru Crne Gore.

– Preminula pacijentica nije bila cijepljena, zbog čega sve građane još jednom molimo da imunitet ojačaju cijepljenjem. Ranije smo, više puta, upozoravali da mladost nije obrana od delta varijante koronavirusa jer on, osim dišnih puteva, izaziva fatalna oštećenja krvnih žila i srca, priopćeno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Ta zemlja do sada je cijepila skoro 50% odraslog stanovništva, a nedavno su zdravstvene vlasti preporučile stanovnicima da prime i treću dozu cjepiva, pet mjeseci nakon cijepljenja drugom.

Od ožujka 2020. godine od kada je u Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj koronavirusa zaraženo je više od 130.000 stanovnika te zemlje, skoro 20% ukupne populacije te zemlje.

Epidemiološkim mjerama koje su donijele crnogorske zdravstvene vlasti obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a boravak u kafićima i restoranima dozvoljen je samo cijepljenim osobama i onima s negativnim PCR testom.

Zabranjena su i masovna okupljanja građana, ali ta mjera se posljednjih mjeseci kršila vjerskim obredima Srpske Pravoslavne Crkve kojima je prisustvovalo po nekoliko tisuća vjernika i s druge strane prosvjedima crnogorskih domoljuba na kojima su se također okupljale tisuće ljudi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!