Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, u suradnji sa kolegama iz RS, od ranih jutarnjih sati izvode akciju kodnog naziva “Kontakt” u cilju razbijanja grupe koja se bavila namještanjem prometnih nesreća.

Akcija se izvodi po nalogu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, potvrdila je za portal „Avaza“ Azra Bavčić, glasnogovornica spomenute pravosudne institucije.

Osumnjičeni se terete za više krivičnih djela kao što su zloupotreba osiguranja, zloupotreba položaja, krivotvorenje isprava, prevara, primanje dara i drugih oblika koristi.

Saznajemo da pretresi još uvijek traju, a osumnjiičeno je više od 15 osoba, koje su pod kontrolom policije. Među njima su i najmanje četiri policajaca MUP SŽ, od čega su dva inspektora u policijskoj stanici Stari Grad. Među privedenima je i inspektor krim odjeljenja u MUP SŽ.

Osobe koje su meta ove akcije su osumnjičene da su se udružile u grupu koja je u proteklom periodu namještala prometne nesreće s ciljem naplate štete od osiguravajućih društava, a pri čemu su imali i pomoć policijskih službenika MUP-a SŽ.

Sumnja se da policajci, koji su bili pod posebnim istražnjim radnjama, osim što su znali za namještanje nesreće, uzimali i mito za prometne prekršaje u SŽ.

Po naredbi Općinskog suda u Sarajevu njima su prisluškivani  telefoni i praćeni su skoro nekoliko mjeseci.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!