Posljednji francuski borac Drugog svjetskog rata kojeg je odlikovao general De Gaulle, “Drug oslobođenja” Hubert Germain umro je u dobi od 101 godine, objavila je u utorak francuska ministrica vojske Florance Parly.

– Željela bih vas informirati da je umro Hubert Germain, naš posljednji živući Drug oslobođenja. To je važan trenutak za našu povijest, rekla je Parly u Senatu.

Otac Slobodnih francuskih snaga (FFL), Charles de Gaulle osnovao je Red oslobođenja u studenome 1940. kako bi nagradio “osobe ili vojne i civilne zajednice koje se istaknu u oslobođenju Francuske i njezina carstva”.

Posljednji drugovi, koji su se istaknuli ranim angažmanom u slobodnoj Francuskoj, odlazili su jedan za drugim tijekom posljednjeg desetljeća.

Samo 1038 ljudi, među kojima šest žena, primilo je titulu Druga oslobođenja. Hubert Germain bit će pokopan u Mont-Valérienu, blizu Pariza, lokaciji na kojoj su pogubljivani borci otpora tijekom Drugog svjetskog rata, koje je postalo središnje memorijalno mjesto.

Predsjednik Emmanuel Macron predvodit će svečanost 11. studenoga kod Slavoluka pobjede i u Mont-Valerienu.

Hubert Germain, bivši degolistički zastupnik i ministar tijekom predsjedanja Georgesa Pompidoua (1969.-1974.), 6. kolovoza proslavio je 101. rođendan.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!