Da i u vremenu pandemije bh. dijaspora donosi radna mjesta u domovinu potvrđuje priča mladog tima u Mostaru okupljenog pod vodstvom Vanje Drače Stojnić i Darka Zelenike, koje povezuje i činenica da su svoja iskustva i znanja stekli radeći u inozemstvu. 

Vanja od 2015. godine živi u Švicarskoj, gdje radi kao menadžerica razvoja poslovanja u kompaniji eMonitor. U svom dugogodišnjem radu, fokusiranom na razvoj inovacija i digitalnih proizvoda, doprinose boljem upravljanju i servisima u sektoru nekretenina. Nakon što je ova start-up kompanija u Švicarskoj dostigla brojke od 25 zaposlenih, 58 klijenata i 28 partnera, te preko 60 tisuća stanova koji su bili iznajmljeni preko njihove aplikacije, bilo je vrijeme za korak dalje. 

“Znala sam uvijek da ćemo pokrenuti nešto i u Bosni i Hercegovini. Imamo izuzetne i talentovane mlade ljude, koji su spremni na učenje, znaju strane jezike i imaju iza sebe obrazovanje i iskustvo koje ih čini konkurentnim na međunarodnom tržištu. Zbog toga smo, s punim povjerenjem, krenuli u realizaciju projekta – osnivanja kompanije ‘Port8′”, kazala je.

Tvrtku su osnovali za vrijeme Covid-19 pandemije u travnju 2020. godine, u vremenu izazova. 

“Iz mjeseca u mjesec se širi naše poslovanje, jer je upravo zbog pandemije porasla potražnja za digitalnim rješenjima. Sigurni klijenti, dobre veze sa švicarskim tržištem putem naše kompanije emonitor, otvaraju vrata za razvoj i rast”, pojašnjava Drača Stojnić. 

Vanja smatra da profesionalci koji rade u različitim sektorima u inozemstvu imaju priliku da povežu svoje kompanije sa Bosnom i Hercegovinom.

Dobra iskustva ovog tima pokazuju da zajednica prepoznaje kvalitetne kompanije, a da mladi žele sigurno zaposlenje, radnu atmosferu u kojoj mogu učiti i razvijati svoje znanje. 

“Radimo sa zajednicom, ohrabrujemo mlade ljude da se uključe. Nedavno smo realizirali radionice iz grafičkog i web dizajna u Čitluku sa Broćanskom udrugom mladih. Nove generacije žele da uče i da steknu nove vještine. To pokazuje i nedavna suradnja sa INTERA Tehnološkim parkom, u okviru koje je naša firma bila domaćin programa ‘Moja praksa’, gdje smo osigurali mladim ljudima prilike za stjecanje prvog radnog iskustva. Konačno, prepoznati smo i od USAID-ovog projekta ‘Diaspora Invest’, koji pomaže ulaganja iseljeništva u BiH. Kroz taj program trenutno zajednički nabavljamo novu opremu i stvaramo okvir da zaposlimo još desetak novih suradnika i suradnica u Mostaru”, napominje Drača Stojnić. 

Sa partnerom Darkom Zelenikom, IT stručnjakom, koji vodi poslovanje u BiH, Vanja uveliko planira novo širenje tima, i naglašava da bez njegove podrške i stručnosti u IT polju ova saradnja ne bi bila moguća. Darko Zelenika se vratio iz EU sa doktorata u rodni Mostar, da bi zajednički pokrenuli ovaj stat-up i kaže da nikada nije požalio.  

“Naša tvrtka u kojoj se osim posla, važnost pridaje i obiteljskom životu zaposlenih, i to je jedna od vrijednosti koju želimo da zadržimo i u budućnosti. Fokusirani smo na razvoj web i mobilnih aplikacija, kompjuterskog programiranja, administracije baza podataka i servera, inovacije i razvoja koji može smanjiti birokratske prepreke, razviti nove usluge i stvoriti okvire kojim ćemo ponuditi AI baze podataka za praćenje tržišta i analize kretanja cijena nekretnina. Veoma je važno da nas partneri u Švicarskoj posmatraju kao kompetentne u ovom sektoru, a uz konkurentne cijene koje nudimo, ‘Port8’ može samo rasti u budućnosti“, dodaje Zelenika. 

Vanje Drače Stojnić naglasila je kako su otvoreni za nove profesionalne te pozvala sve mlade stručnjake da im se jave.

“Dobar smo poslodavac, te smo trenutno otvoreni za nove profesionalce. Pozivamo sve mlade stručnjake koji u ovome svemu vide neku svoju šansu, javite nam se. Vrijeme je da pokažemo da naše inovacije i naše ideje mogu biti prepoznate na svjetskom tržištu”, zaključuje Drača Stojnić. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!