U velikoj akciji policije i USKOK-a u Dalmaciji uhićeno je šest osoba zbog sumnji u malverzacije sa zemljištem i izdavanja krivotvorenih građevinskih dozvola na Braču, u Splitu i Kaštelima. Riječ je o otprije poznatoj aferi, na koju je ukazivao načelnik općine Milna Frane Lozić, koji je zbog toga dobivao prijetnje smrću, a bio je i pod zaštitom policije. U rasvjetljavanju afere hrvatskim kolegama pomogle francuske tajne službe. 

– Među osumnjičenima je, doznajemo, Snežana Bralić, nekadašnja šefica, a sada savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru, investitor, arhitekt i geodeti. U tijeku su pretrage ureda i domova osumnjičenih, javila je u Regionalnom dnevniku Mariola Milardović Perić.

Sumnja se da su uhićeni omogućavali dobivanje građevinskih dozvola na prestižnim lokacijama, uglavnom u prvom redu do mora, na zemljištima koja nikada nisu bila građevinska. To su radili tako što su lažno prikazivali da je tamo bila nekretnina koja nije postojala. Cilj je bio provesti legalizaciju i zatim ishoditi takozvanu zamjensku građevinsku dozvolu za novu nekretninu.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navodi se u priopćenju USKOK-a.

– Neslužbeno, afera je poznata od prije nekoliko godina, a na nju je francuska tajna služba upozorila hrvatske kolege. Naime, jedan njihov građanin pokušao je prati novac putem lažnih građevinskih dozvola. Frane Lozić, načelnik općine Milna, više je godina upozoravao na tu situaciju, zbog čega je jedno vrijeme imao policijsku pratnju. Uhićenja su se dogodila danas, javila je Ivana Šilović za Studio 4. 

Izjavu za medije dao je pročelnik županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Radevenjić.

– Prije dvije godine saznali smo da se na Braču događaju sumnjive legalizacije. Izuzeli smo predmete i utvrdili da postoji sumnja u nezakonitost tih legalizacija. Suspendirana je voditeljica ispostave i imenovana druga. Radilo se o legalizaciji nepostojećih objekata. Surađivali smo s kriminalističkom policijom i akcija je očito rezultat svih tih nalaza koje imamo. U mojoj se službi radi samo o jednoj osobi koja je bila voditeljica ispostave i imala je pravo potpisati drugim kolegama koji nemaju pravo potpisa. Nakon suspenzije nastavila je raditi na svojim predmetima jer smo imali samo sumnju, a tek ju je istraga potvrdila. Sve je počelo u općini Milna čiji je komunalni redar utvrdio da se legaliziraju objekti i za njih naplaćuju naknade iako ih nema, rekao je.

Na pitanje kolika je šteta nastala, rekao je da bi mogla tek nastati jer su objekti dobili dozvole, a investitori bi mogli tvrditi da za to nisu krivi, da su sve dobili zakonito.

Kazao je da je sudjelovao u 10-ak takvih predmeta, u svima nije utvrđena krivnja, a misli da je kriminalistička policija obradila i mnogo više predmeta.

– U ovoj brutalnoj legalizaciji dobili smo 61.000 zahtjeva za legalizaciju na području Splitsko-dalmatinske županije, i to je bilo apsolutno nemoguće pratiti i provjeravati, od toga je na Braču bilo njih 5000, 6000. Čim smo upozoreni, to smo provjerili. Svaki referent koji rješava predmet za to je odgovoran, a ne župan, pročelnik ili netko drugi, rekao je. 

Neslužbeno se doznaje da su uhićenja rezultat višemjesečnog istraživanja zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem i dobivanjem građevinskih dozvola u bračkim uvalama.

Uz Snežanu Bralić,  navodno su osumnjičeni i investitor Tonći Kelam, arhitekt Dinko Grgurević, geodet Emil ZlatarAntonio Mikačić i Željko Babić.

U tijeku su pretrage ureda i domova osumnjičenih.

Riječ je o luksuznim lokacijama vrijednima milijune eura, zemljištima uz samu obalu, u zaštićenom području za koje se tražila zamjenska građevinska dozvola kako bi se mogli izgraditi novi objekti. Kupci su bile strane tvrtke u vlasništvu francuskih državljana. 

Na ilegalne radnje preko kojih su se zarađivali milijuni eura prije je upozoravao i Frane Lozić, načelnik bračke općine Milna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!