Zaleđe će se signalizirati na automatiziran način u 2022. godini, u vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru, kazao je u utorak Arsene Wenger, direktor razvoja svjetskog nogometa u FIFA-i, ne otkrivajući modalitete takvog tehnološkog napretka.

– Postoje dobre šanse da će zaleđe biti automatizirano 2022. godine. Ja sam dužan čuvati tajnu, ali to će biti sljedeći veliki napredak u suđenju u nogometu, rekao je bivši trener Arsenala u utorak u Parizu.

Iako se danas odluke o ofsajdu ponekad donose pomoću video-potpomognutog suđenja (VAR), a suci su postavljeni ispred ekrana uživo, Wenger sugerira da nogomet može ići naprijed, bržom intervencijom tehnologije za rješavanje spornih situacija.

Ova je promjena već bila u pripremi za FIFA-u, koja je u lipnju 2020. objavila da planira “razviti poluautomatiziranu tehnologiju za signaliziranje zaleđa, kako bi VAR-u dala dodatne informacije koje će pojednostaviti donošenje odluka i optimizirati analizu slika”.

Raspored ovog projekta trebao bi se stoga ubrzati s obzirom na Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

U ožujku je Arsne Wenger najavio još jednu promjenu pravila u prosudbi dopuštenih i nedopuštenih faza igre, a zatim je IFAB-u, tijelu koje upravlja pravilima nogometne igre, predložio prilagodbu pravila ofsajda isključujući slučajeve u kojima “dio tijela s kojim napadač može zabiti” ostaje u zakonitom položaju.

Ideja je “učiniti nogomet atraktivnijim” promicanjem napada i uzeti u obzir precizniju procjenu situacija koje dopušta VAR, precizirao je predsjednik Fife Gianni Infantino, čak i ako nikakvo eksperimentiranje na tu temu nije programirano zasad.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!