Rijeka Sava postala je granica dvaju velikih carstava – Napoleonovog i Habsburškog. Primjerice, današnji teritorij Novog Zagreba bio je francuski, a Zagreb sjeverno od Save ostao je i dalje dio Austrijskog Carstva. Napoleonov dio zvao se Ilirske pokrajine.

Na današnji dan 1809. sklopljen je slavni „Mir u Schönbrunnu“, kojim je poraženo Austrijsko Carstvo ustupilo Napoleonu otprilike polovicu današnjeg hrvatskog teritorija. Bonaparte je dobio Istru, Kvarner, Gorski kotar, Liku, Dalmaciju i sve ostale hrvatske krajeve južno od rijeke Save.

Rijeka Sava postala je tako granica dvaju velikih carstava. Primjerice, današnji teritorij Novog Zagreba bio je francuski, a Zagreb sjeverno od Save ostao je i dalje dio Austrijskog Carstva. Osim hrvatskih teritorija Napoleon je dobio još i polovicu današnje Slovenije (Kranjsku, dio Koruške i slovensko primorje) te Trst i dio Tirola.

Austrijsko Carstvo izgubilo je više od 3.000.000 podanika tj. oko 20 % ukupne populacije. K svemu tome, austrijski car se obvezao platiti Napoleonu oko 85 milijuna franaka ratne odštete i priznao je Napoleonovog brata Josepha za kralja Španjolske.

Mir je sklapan u poznatoj carskoj palači Schönbrunn pokraj Beča, gdje je Napoleon osobno bio prisutan. Zanimljivo je da je za vrijeme pregovora jedan mladi Nijemac pokušao ubiti Napoleona. Ime mu je bilo Friedrich Staps i imao je samo 17 godina. Uhićen je prije nego je uspio doprijeti do francuskog cara.

Zarobljenog mladića Napoleon je upitao bi li mu bio zahvalan da ga oslobodi. Mladić je navodno odgovorio: “Svejedno bih te ubio.” Mladi Staps strijeljan je sljedećeg dana nakon Napoleonovog odlaska iz Beča.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!