Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gostujući u emisiji Telering na RTRS-u, ponovo govorio o secesiji, vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj kao i o nezavisnosti ovog entiteta.

Dodik je oostao pri svome stavu da se povlače suglasnosti RS jer, kako kaže, smatra se da je ovaj entitet izvan ugovora o vojsci.

“A to znači da posljedice koje su napravljene na osnovu toga za nas su nevažeće i ništavne. To znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na području RS i bit će rečene dvije stvari. Prvo da svakom Srbinu koji hoće izaći iz takvog nelegalnog sastava će biti reguliran radno-pravni status u institucijama RS ili ovim koje postoje ili onim koje će se formirati i dat će se rok pripadnicima Oružanih snaga da napuste RS u tom svojstvu. Mogu ostati živjeti samo ako su građani. Sve je to jasno razrađeno jer ovo što smo vidjeli nije u našem interesu. Ako netko od Federacije BiH kaže da će policija krenuti ili neke specijalne snage, imate odredbe Ustava koje kažu da te snage iz jednog ne mogu prijeći liniju drugog entiteta. Ako žele prijeći tu liniju to je čist akt agresije, a mi imamo motivaciju da obranimo RS, donijet ćemo dokumente i akte, a ako bude potrebno, branit ćemo je i sa našim snagama”, tvrdi Dodik.

Zatim je Dodik spomenuo da nezavisnost RS podržava sedam zemalja Europske unije.

“To je točno, ali neću reći koje su to države”, kazao je Dodik.

On tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen, što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

“U suštini osobno branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim. Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste”, dodao je Dodik.

Nakon toga je i komentirao svoju izjavu “samostalnost Republike Srpske u granicama dejtonske BiH”.

“U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dano BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama RS. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive”, naveo je.

Dalje Dodik tvrdi da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

“Јoš uvijek su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve instatucionalne odluke su na našoj strani”, poručio je Dodik.

/HMS/

error: Content is protected !!