Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u četvrtak na sjednici vlade da svrha zamolnice Tužiteljstva BiH nije procesuiranje ratnih zločina, već difamacija vojno-redarstvene operacije Bljesak. 

Vlada je na 80. sjednici donijela zaključak kojim se Ministarstvu pravosuđa nalaže da odbije zamolnicu Tužiteljstva BiH od 8. veljače ove godine. 

Hrvatska je zaprimila zamolnicu Tužiteljstva BiH “kojim je zamoljeno preuzimanje kaznenog progona protiv visokorangiranih hrvatskih časnika i generala zbog osnovane sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak, a vezano za navodno granatiranje područja Kozarske Dubice i Bosanske Gradiške”, naveo je ministar Malenica. 

Nakon analize zamolnice i prateće dokumentacije, resorno ministarstvo je zaključilo da “svrha predmetnog postupanja pojedinih nadležnih tijela BiH nije procesuiranje ratnih zločina ni kažnjavanje pojedinaca odgovornih za zločine, već difamacija same vojno-redarstvene operacije Bljesak kao jednog od ključnih temelja neovisne i teritorijalno cjelovite Hrvatske”, rekao je Malenica. 

Upozorio je da bi “udovoljenje zamolbi moglo dovesti do narušavanja suvereniteta, sigurnosti i pravnog poretka ili drugih bitnih interesa RH”. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da je ovo “jedna važna odluka” u nacionalnom interesu te u interesu zaštite hrvatskih generala i ratnih zapovjednika i operacije Bljesak.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!